LAKTAŠI, 31. maja – Višegodišnjim programom kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog i životinjskog porijekla trebalo bi da se izvrši procjena rizika izloženosti potrošača od neispravne hrane biljnog i životinjskog porijekla, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Pesticidi - Foto: RTRS

PesticidiFoto: RTRS

Ovim programom trebalo bi da se utvrdi i da li se poljoprivredni proizvođači u BiH pridržavaju dobre poljoprivredne prakse.

O sprovođenju ovog programa razgovarano je danas u Banjaluci na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića sa direktorom Agencije za bezbjednost hrane Džemilom Hajrićem, glavnim republičkim inspektorom za poljoprivredu Draganom Matarugom i glavnim republičkim inspektorom za hranu Slobodanom Cvijanovićem.

Osnovni ciljevi sastanka su usaglašavanje i definisanje aktivnosti u kontroli nivoa ostataka pesticida, vremenu i načinu uzorkovanja, procjeni rizika, te izradi privremenih i godišnjeg izvještaja, sagledavanja primjene načela dobre poljoprivredne prakse.

– Cilj je da se spriječe moguće barijere pri izvozu i uvozu poljoprivredno prehrambenih proizvoda, te zaštite zdravlja potrošača kao konačnog cilja ovog monitoringa – navodi se u saopštenju.

RTRS