LAKTAŠI, 22. aprila – Tvrdo kuhana jaja trebaju se kuhati 12 minuta nakon vrenja, a prije ispuhivanja, jaja je potrebno prethodno očistiti kako bi se spriječila moguća zaraza

jaje

 

Ako idete na tržnicu, obavezno idite rano ujutro da izbjegnete kupovanje namirnica koje dugo stoje na štandu, a svježe meso obavezno stavite u posebnu vrećicu. Kada stignete kući, osjetljive namirnice spremite odmah u frižider, a zamrznute u zamrzivač, stoji u uputstvu Ministarstva poljoprivrede kojima građane savjetuju o kupovini, odabiru i pripremi namirnica za uskršnje praznike.

Osim toga, savjetuju i da se prilikom kupovine treba držati nekog redoslijeda. Prvo trebate birati namirnice koje nisu lako kvarljive, a na kraju kupovine se biraju one osjetljive. Takođe, kod kupnje jaja treba provjeriti jesu li čista i neoštećena. Nemojte pretjerivati, već kod nabavke kupite količinu hrane koju možete potrošiti u roku sedam dana, s tim da obavezno provjerite rok trajanja proizvoda. Ako želite provjeriti svježinu jaja,  stavite jedno jaje u čašu hladne vode. Svježe jaje će ostati na dnu dok će starije plutati na površini.

jaja

Kada kuhate jaja najbolje je kuhati ih 12 minuta od trenutka vrenja. Što se tiče ukrašavanja jaja umjetnim bojama, najprije treba provjeriti njihovu deklaraciju. Umjetna boja, trebala bi biti označena kao prehrambena boja. 

– Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve zadovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Treba obratiti pažnju da ih je proizvođač tako i deklarisao. Ako takav navod nije naveden, nije pouzdano da se radi o prehrambenoj boji, tj. boji koja se može konzumirati. Na bojama se mogu se naći oznake bojila E120, E131, E160b, E171 i slično koje se navode u Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima kao dozvoljeni aditivi – savjetuju iz Ministarstva.

Ipak imajte na umu da su jaja bojena prirodnim bojama jednako sigurna za jelo, kao i ona obojana prehrambenim bojama. Obojana jaja, ako se drže u frižideru , mogu se jesti isto kao i jaja koja su samo kuhana. Jaja koja su obojena, neoguljena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta izvađena iz frižidera, mogu se jesti u roku jednog do dva dana.

ispuhana-jaja

 Kod ispuhivanja jaja treba paziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za posuđe.

– Sirova jaja potencijalan su izvor salmonele koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Nakon ispuhivanja jaja, sav pribor treba očistiti, kao i ispuhana jaja koja se prije ukrašavanja trebaju oprati mlakom vodom.

 

 

24sata.hr