SARAJEVO – Korona do pola ulice, tako se može opisati nesvakidašnja situacija u sarajevskom naselju Dobrinja, jer je na jednoj strani Republika Srpska i Istočno Sarajevo, a na drugoj Federacija Bosne i Hercegovine i Sarajevo.

Ulica širine petnaestak metara ima dva naziva. Napisani su na tablama različitih boja, različitim pismima – ćirilicom i latinicom, a u samoj ulici važe i dva različita pravila ili zakona.

Kako to u praksi izgleda, najbolje se moglo vidjeti prošlog vikenda. Svima koji su željeli uživati u sunčanoj suboti uz kaficu, ove razlike su mogle biti od koristi, jer su mogli bez problema biti u kafiću u naselju Dobrinja u dijelu ulice u RS.

Međutim, samo korak ili dva naprijed od te iste bašte bilo je zabranjeno piti kafu zbog djelimičnog lockdowna koji je propisala Vlada Kantona Sarajevo, a koji je važio prošlog vikenda u cilju suzbijanja širenja zaraze virusom korona.

Sarajevsko naselje Dobrinja još od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma gotovo svakodnevno pokazuje brojne nelogičnosti, a izražene su posebno proteklih godinu dana upravo zbog međuentiteske neusklađenosti preventivnih mjera u cilju borbe protiv suzbijanja virusa korona.

Ekipa “Nezavisnih novina” juče je obišla dio koji presijeca entiteska linija i na licu mjesta se uvjerila kako to sve izgleda.

“Ovo nije prvi put. Prošle godine imali smo situaciju da građani stariji od 65 godina u Federaciji BiH ne mogu izlaziti vani, a u Republici Srpskoj je to u jednom trenutku bilo odobreno određenim danima. Tako su penzioneri s jedne strane ulice izlazili u kupovinu ili šetnju rizikujući eventualnu kaznu u praktično samo dva-tri koraka. Isto je i sada po pitanju policijskog časa, koji u FBiH počinje u 23 časa, a u RS ga nema”, kaže jedan stanovnik ovog dijela naselja Dobrinja.

Iako kažu da nisu imali situacije s kažnjavanjem od strane policije, stanovnici na šaljiv način opisuju dešavanja u kojima se nalaze.

“Policija iz oba entiteta patrolira ovim dijelom. Koliko znam, nije se dešavalo da je neko kažnjavan u ovoj ulici zbog maski i slično, ali je ruku na srce situacija zaista smiješna. Ako odemo baciti smeće može se desiti da naiđe patrola i kazni nas, ali je sreća što bismo onda vjerovatno platili valjda samo pola kazne za onaj dio tijela koji se nalazi u entitetu u kojem su u tom trenutku restrikcije. Slično je valjda i sa maskama, pa ih možemo nositi samo do pola. Sve je to pomalo čudno”, dodaje stanar ulice s plavo-zelenim tablama.

Iz kafića koji je prošlog vikenda radio jedan od gostiju takođe šaljivo dobacuje da se trenutno nalazimo na jedinom mjestu na planeti u kojem se čak i satelitska navigacija zbuni.

“Ukucate li Trg Bosanskog sabora na navigaciji, a pritom navedete grad Istočno Sarajevo, nećete doći nigdje. Međutim, ukucajte Ulicu Nikole Tešanovića i doći ćete baš na odredište i obratno. Nama je to u zadnjih dvadeset i više godina postalo normalno. Mi ovdje živimo jedni pored drugih, bez bilo kakvih problema. Pijemo zajedno kafu, družimo se, a entitetska linija nam je u ovo doba korone na neki način olakšala normalan život, jer možemo da koristimo privilegije neusklađenosti restriktivnih mjera”, dodao je mladić iz kafića.

Naglašavaju da bez obzira na to jesu li mjere propisane u RS ili FBiH, svi se ipak trude da ih poštuju, jer je zdravlje na prvom mjestu.

Nezavisne