U Republici Srpskoj nema novih potvrđenih slučajeva zaraze virusom korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
Pečat, politički magazin - Foto: RTRS

Pečat, politički magazinFoto: RTRS

Epidemiološka situacija na području Banjaluke, gdje su do sad zabilježena dva oboljela, je stabilna. U protekla dva dana značajno je opao i broj lica koja se javljaju ambulantama porodične medicine zbog sumnji na virus, rečeno je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

– Dobra vijest je da nema novih loših vijesti – ovako je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić opisao trenutnu situaciju na području grada, kada je riječ o virusu korona.

Novoboljelih nema, a zdravstveno stanje pacijenata koji su bili pozitivna na virus je dobro, pa ljekari razmišljaju i da ih puste na kućno liječenje.

Nastava u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” sutra će biti nastavljena za sve učenike, osim za odjeljenje koje pohađa zaraženi učenik. Učenici iz tog odjeljenja, kao i nastavnici koji su bili na testiranju, upućeni su na kućno liječenje. Osim toga, nije planirano uvođenje bilo kakvih vanrednih mjera.

– Nema potrebe za tim u ovom momentu. Ponavljam, u gradu Banjaluka imamo dva slučaja oboljenja i to iz iste porodice. Nema potrebe za obustavljanjem bilo kakvih javnih događaja, nastave u školama, fakultetima, vrtićima, niti za izolacijom većeg broja osoba – rekao je Radojičić.

Radojičić dodaje da su građani, očigledno, poslušali savjet da se ne javljaju ljekarima bez velike potrebe, jer je zabilježen osjetan pad broja javljanja u ambulante porodične medicine.

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da je tokom jučerašnjeg dana jedan pacijent sa kliničkom slikom respiratorne infekcije prevezen u Univerzitetski klinički centar, radi dodatnog testiranja na virus korona, jer je riječ o licu koje je doputovalo iz Italije. Njegovo zdravstveno stanje trenutno je stabilno.

– U toku posljednja 24 časa pod zdravstvenim nadzorom u Domu zdravlja Banjaluka je 117 lica, za 11 njih prošao je četrnaestodnevni nadzor, dok su 43 lica u kućnoj izolaciji – navela je ona.

Nadležne službe nastaviće da prate situaciju, poručili su iz Štaba za vanredne situacije Banjaluka, jer širenje virusa korona u regionu još ne jenjava. Građane su još jednom pozvali da budu oprezni i da se pridržavaju svih uputstava i mjera prevencije.

Podsjećamo, do sada su u Republici Srpskoj tri pacijenta bila pozitivna na virus korona, a pod zdravstvenim nadzorom je 241 lice.

 

RTRS