LAKTAŠI, 08. aprila – Odgođeno je vještačenje Branislava Stanivukovića (44) iz Srpca, optuženog da je u Aleksandrovcu, kod Laktaša, benzinom polio i zapalio te tako usmrtio vanbračnu suprugu Milicu Marinković (33), pošto je Milan Stojaković, specijalista sudske psihijatrije, zaražen virusom korona i smješten u bolnicu.

Vještačenje je prolongirano po zahtjevu odbrane optuženog, te je neizvjesno kada bi moglo biti urađeno.

Stojan Vukajlović, branilac optuženog, ističe da je ovo vještačenje veoma bitno kako bi se utvrdilo pravo stanje optuženog koji ima traume i povrede odranije. Vukajlović pritom dodaje da odbrana smatra da je Stanivuković krivično djelo počinio u neuračunljivom stanju.

S druge strane, tužilac Tatjana Ninković tražila je da odbrana na sljedećem ročištu dostavi medicinsku dokumentaciju o bolesti vještaka.

“Dobili smo informaciju da je čovjek dobio obostranu upalu pluća i ne vjerujem da bi se neko igrao da kaže da je tako, ako nije. Vjerujem da će vještak dostaviti dokaze o tome kad ga budemo ispitivali”, rekao je Vukajlović.

Dragan Uletilović, predsjednik Sudskog vijeća, odgodio je ročište za 4. maj, kada bi trebalo da se, osim vještačenja, izvedu i preostali dokazi, te odbrana i Tužilaštvo iznesu završnu riječ.

Podsjetimo, vještak Tužilaštva, specijalista psihijatrije Sanja Vukadinović Stojanović, ranije je utvrdila da je u vrijeme zločina Stanivuković bio u stanju smanjene uračunjivosti do bitno, ali ne i bitno.

Ona je istakla da optuženi ima emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti, da je eksplozivan te impulsivan i da postoji opasnost da bi mogao da ponovi ili počini novo krivično djelo.

Podsjetimo, zločin se dogodio 20. jula prošle godine u Aleksandrovcu, kod Laktaša, kada je, kako ga terete, Stanivuković pred žrtvinom kćerkom ženu polio po glavi i tijelu benzinom i zapalio upaljačem. Milica je tada zadobila teške opekotine, od kojih je podlegla 3. avgusta u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Kako su “Nezavisne novine” ranije objavile, prema navodima optužnice, 20. jula, oko 9.30, Stanivuković je automobilom pratio Milicu i njenu kćerku na lokalnom putu Mrčevci – Aleksandrovac, a kada je izašao iz vozila noseći plastičnu flašu sa 1,5 litara benzina, žrtva je počela da bježi.

Stanivuković ju je, dodaje se, tada sustigao i polio benzinom po glavi i tijelu i  potom zapalio otvorenim plamenom iz upaljača. U optužnici se navodi da je optuženi bio svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt.

Žrtva je zadobila teške opekotine po tijelu drugog i trećeg stepena, i bila je u kritičnom stanju, a potom je  preminula u bolnici.

Nezavisne