Rezultati istraživanja Unicefa o posljedicama kovid-19 na društvo ukazuje na mentalno zdravlje kao jednu od ključnih oblasti u kojoj se stanovništvo u BiH suočilo s izazovima.

Čak 45 odsto ispitanika navodi da su se zbog kovid-19 situacije morali fokusirati isključivo na sopstveni opstanak i na opstanak svoje porodice.

– Ovakva pojava može se ponovo vratiti u uslovima ekstremnog življenja i/ili društvenih šokova. Kovid-19 djeluje kao glavni okidač traume za 33 odsto ispitanika, koji izražavaju zabrinutost zbog sve lošijeg mentalnog zdravlja, potom manifestacija pregorijevanja, straha, anksioznosti i nedostatka sna. Njih 45 odsto smatra da je pandemija ponovo vratila osjećaje iz rata devedesetih. Nadalje, 57 odsto izražava zabrinutost zbog senzacionalističkog izvještavanja medija koje, smatraju, povećava strah, stigmatizaciju i diskriminaciju proistekle iz širenja kovid-19 – navode u Unicefu.

Anketiranje domaćinstava provedeno je od 9. do 27. jula 2020. godine na reprezentativnom uzorku od 2.182 domaćinstva iz svih dijelova zemlje, sa precizno usklađenim okvirom uzorkovanja kako bi se osigurala ujednačenost entitetske, regionalne, ruralno-urbane distribucije, kao i polna i starosna zastupljenost.

Više od 40 odsto svih anketiranih domaćinstava su porodice s djecom.

Srpskainfo