Zbog pogoršane epidemiološke situacije higijensko-epidemiološke službe ne stižu da kontaktiraju sve novozaražene u jednom danu, ali poručuju da građani neće ostati bez svojih prava.

Građani DANIMA ČEKAJU POTVRDU, ljekari mole za strpljenje: Drastično povećan broj testiranja na koronu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nakon novogodišnjih i božićnih praznika drastično se povećao broj pregleda u kovid ambulantama, kao i testiranja na virus korona. U javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj dnevno se testira više od 1.100 ljudi, a posla imaju i privatne laboratorije u kojima je moguće uraditi brzi antigenski test.

Istovremeno, veoma su traženi i brzi testovi u apotekama, koji koštaju oko šest maraka i koje građani najčešće kupuju kada imaju blage simptome. Ipak, važno je znati da ovi testovi nisu važeći, zbog čega ljekari pozivaju građane da testiranje ponove PCR metodom ili brzim antigenskim testom, kako bi ušli u zvaničnu bazu podataka i dobili potrebne potvrde i doznake za poslodavca.

Iz Doma zdravlja Banjaluka pojašnjavaju da im Institut za javno zdravstvo RS i akreditovane laboratorije službeno šalju sve rezultate testiranja, a oni potom obavještavaju građane.

– Na broj telefona koji ste naveli prilikom testiranja dobićete SMS poruku da ste pozitivni na testiranju na korona virus. Poruka sadrži i link kojem trebate pristupiti, te popuniti i poslati obrazac. U obrascu navodite kontakte ljudi s kojima živite, kao i kontakte s kojima ste bili 48 časova prije pojave simptoma. Samo ovako ste ispoštovali kompletan put prijave i vaši podaci će biti evidentirani u elektronskom kartonu – pojašnjavaju iz Doma zdravlja.

Brojni građani koji su izolaciji navode, međutim, da ih niko iz HES-a nije kontaktirao danima i pitaju kako da poslodavcu dokažu svoje bolovanje.

– Ogroman je broj pacijenata i nažalost ne možemo stići u jednom danu da obradimo sve podatke putem telefona, ali trudimo se. Molimo građane za strpljenje i razumijevanje – poručuju iz Doma zdravlja.

Napominju i da građani trebaju obavijestiti svog porodičnog doktora o pozitivnom nalazu, koji će im potom izdati potvrdu o preležanoj bolesti, kao i doznake za poslodavca o privremenoj nesposobnosti za rad.

IZOLUJTE SE

Ukoliko imate lakšu kliničku sliku, preporuka ljekara je da ostanete u kući, izolujete se i pijete što više toplih napitaka, vitamina C, D-3 i cink. Za povišenu temperaturu možete uzeti ibuprofen ili paracetamol. Ako povišena temperatura traje duže od tri dana pozovite vašeg porodičnog doktora ili se javite u kovid ambulantu.

Srpskainfo