LAKTAŠI, 16. marta – Jedna od osnovnih preporuka za vrijeme kućne izolacije jeste da osoba, koja je zbog korona virusa obavezna na ovu mjeru, bude smještena u posebnu i dobro prozračenu sobu.

studentski-dom-nikola-tesla-korona-9

Iz Instituta za javno zdravstvo RS navode još nekoliko mjera, s ciljem pravilnog postupanja u kućnoj izolaciji, odnosno, sprečavanje širenja zaraze korona virusom.

– Članovi koji žive u istom domaćinstvu s osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje jedan metar od osobe u izolaciji.

– Treba dobro provjetravati zajedničke prostorije, odnosno, kuhinju, kupatilo, i izbjegavati da dijele predmete iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu).

– Zbog mogućeg preživljavanja virusa COVID-19 u okolini nekoliko dana i na različitim površinama i više od 48 sati na sobnoj temperaturi (20 stepeni), prostore i predmete potencijalno kontaminirane COVID-19 treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe.

– Čišćenje toplom vodom i deterdžentima u domaćinstvu i upotreba uobičajenih dezinfekcionih sredstava trebalo bi da budu dovoljni za opšte čišćenje iz predostrožnosti.

– Kada osoba bude izolovana u drugom objektu, prostore i predmete treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe od strane drugih osoba.

– Dezinfikovati ruke nakon bilo koje vrste kontakta sa osobom u izolaciji ili njenim neposrednim okruženjem.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

– Osobe koje su u kućnoj izolaciji, treba da se pridržavaju sljedećih preporuka i sanitarno higijenskih mjera čišćenja i dezinfekcije prostora i predmeta:

Potrebna zaštitna oprema i sredstva:

– Lična zaštitna oprema (rukavice, zaštitna hirurška maska), radna odjeća;

– Plastične vrećice, kanta s vodom, krpe, brisač sa vodom;

– Deterdženti za upotrebu u domaćinstvu;

– Dezinfekciona sredstva koja se preporučuju prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), su na bazi slijedećih aktivnih materija:

Aktivna materija          Koncentracija

Natrijum hipohlorit    0,05-0,5 odsto

Etanol                            70 odsto

Glutaraldehid              dva odsto

Izopropranol              50 odsto

Povidon Jod              10 odsto (jedan odsto joda)

Benzalkonijum hlorid   0,05%

Natrijum hlorid         0,23 odsto

Formaldehid              0,7 odsto

 

Srpskainfo