BANJALUKA, 12. marta – U Republici Srpskoj registrovana su četiri nova slučaja zaraze korona virusom, potvrdio je ministar zdravlja Alen Šeranić. On je dodao da je, na osnovu toga, do sada u Srpskoj registrovano ukupno osam slučajeva korona virusa.

Rad si o muškarcu i ženi koji su bili na skijanju u Austriji i bili su u kontaktu sa osobom koja je u Hrvatskoj potvrđena kao zaražena osoba virusom korona.

U drugom slučaju riječ je o muškarcu i ženi koji su u Sloveniji bili u kontaktu sa potvrđenim zaraženim slučajem, tako da se radi o osobama koje su bile u kontaktu sa osobama zaraženim virusom van RS.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Pacijenti se osjećaju dobro i pod nadzorom su. Oni su u kućnoj izolaciji, nisu u UKC – kaže Šeranić. Dodaje da je kod 122 osobe završen zdravstveni nadzor, a zdravstveni inspektor je izdao 87 rješenja za izolaciju. Pet osoba je u izolaciji u UKC.

Šeranić je naglasio da ulazimo u fazu koja je značajna u smislu pojave novih slučajeva. Napomenuo je da, međutim, sumnja ne znači da je slučaj potvrđen. Ističe da se u ovom periodu očekuje povratak građana BiH koji imaju privremeni boravak u Italiji i drugim zemljama.

– Mi ne želimo da nam se desi da se zaraza proširi, jer nismo primijenili potrebne mjere prevencije. Nismo imali nijedan slučaj vitalne ugroženosti, pa nema razloga za zabrinutosti, ali je potrebna odgovornost. Takođe, nije bilo slučajeva da su zaražene starije osobe, a nemamo zaraženih ni zdravstvenih radnika. Ovo su klasteri koji su „uvezeni“, ova četiri nova slučaja i raniji slučajevi – ističe Šeranić. Dodaje da je neminovno da će biti još slučajeva, ali je stvar da minimalizujemo uticaj na starije osobe i djecu.

– Respiratore imaju sve bolnice, UKC ima tri repsoratora samo za slučajeve korona virusa, u proceduri nabavke smo za još respiratora za sve bolnice – ističe Šeranić. Još jednom je zatražio od građana da ne rade nalaze u privatnim laboratorijama, jer oni nisu validni.

– Testiranja se rade u UKC i IJZ, dok je na zdravstvenim radnicima da procijene da li je potrebno uraditi testiranje. Za sve koji ne poštuju zakon, u ovom slučaju podrazumijevaju se visoke kazne – naglašava Šeranić.
Ministar kaže da u Srpskoj na snazi nije vanredno stanje, već smo u vanrednim okolnostima.
– Što se tiče djece iz škole u Banjaluci i djece u Čelincu, nema komplikacije. Svi su pod nadzorom. U slučaju pojave simptoma uzima se nalaz. Pustićemo 14, a ako bude potrebe za novim nalazima, uradićemo to – rekao je Šeranić.

 

Srpskainfo