Korona virusom je u avgustu u Srpskoj zaraženo ukupno 2.170 osoba, a opaka zaraza je u ovom periodu odnijela 55 života.

Epidemiološka situacija SVE GORA: Korona za mjesec dana odnijela 55 života, na liječenju osam puta više pacijenata
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ubolnicama je trenutno 331 pacijent, dok ih je 31. jula bilo 39, što znači da sada imamo osam puta više hospitalizovanih.

Prije mjesec dana, na respiratorima su bila dva oboljela, dok je, trenutno, na ovom vidu mehaničke podrške 41 hospitalizovani, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS.

U ovom periodu, broj kovid pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru RS porastao je sa 22 na 196. U ovoj zdravstvenoj ustanovi sa teškom kliničkom slikom bori se 37 pacijenata, a životno je ugrožena 31 osoba. Mjesec dana ranije, tešku formu kovida imalo je petoro hospitalizovanih, a jedan je bio životno ugrožen.

U UKC RS na respiratoru je 31 oboljeli, dok je na kiseoničkoj maski njih 39.

Epidemiolozi upozoravaju da se epidemiološka situacija iz dana u dan pogoršava, te da je neophodno da se svi pridržavamo epidemioloških mjera, kao i da se što više ljudi odazove vakcinaciji.

Prema posljednjim podacima, u RS je prvu dozu vakcine protiv korone primilo 278.217, a obje doze 195.471 osoba. To znači da je prvom dozom vakcinisano oko 30 odsto, dok je kompletno vakcinisano 21 odsto punoljetnih građana. To je i dalje daleko od kolektivnog imuniteta, koji podrazumijeva između 70 i 80 odsto potpuno vakcinisanih protiv korona virusa.

Srpskainfo