LAKTAŠI, 21. septembra – Selo Kosjerovo u laktaškoj opštini postalo je prepoznatljivo u Lijevče polju po velikim poštovaocima lika i dela Vladimira Putina, predsednika Rusije.

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaVjera Komljenović i Dušan Lazarević

U dvorištu kuće Mile Komljenovića, pored glavnog puta u Kosjerovu dominira impozantan Putinov poster postavljen pre dve godine.

U isto vreme ovo naselje dobilo je i Putinovu ulicu u kojoj se, pored parole “Krim je Rusija” vijori ruska zastava.

Milina supruga Vjera, Slovakinja i veliki rusofil, ljubazno i predusretljivo nam je ispričala da cela njihova porodica obožava ruskog predsednika i njegovu veliku zemlju.

–  Mile, naša ćerka koja je diplomirala slavistiku, odsek ruski jezik, i ja dugo živimo u Cirihu, u Švajcarskoj. Po struci sam logoped, a moj suprug taksista. Smatramo da se cela zapadna propaganda urotila protiv Rusije, a mi smo hteli da iskažemo drugačiji stav – ispričala nam je Vjera pokazujući Putinovu sliku na visokim železnim stubovima na natpisom “Bog i Putin”.

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaVjera u Putinovoj ulici

Ona je nedavno penzionisana i sve više vremena provodi u Kosjerovu, dok Mile još uvek radi u Švajcarskoj. Zatekli smo je kod kuće, kaže da je tu još nekoliko dana a onda će i ona sredinom septembra u Švajcarsku.

– Ovde mi je lepo, često dolazimo kući u Kosjerovo jer smo izgradili kuću koja nam pruža potpuni ugođaj, okružena cvećem i voćkama. Kada i Mile ode u penziju, ovde imamo kutak kojeg smo davno poželi. Naravno, Rusija i Putin su posebno obeležje – priča Vjera, koju sada u Kosjerovu, znatiželjni prolaznici zapitkuju o svemu i podržavaju.

– Svima se to dopada, vole Putina, niko ga ovde krivo ili mrzovoljno nije pogledao. Samo se osmehuju, srećni i zadovoljni kao i moj suprug Mile i ja, svima nam je srce puno. Osećamo se bezbedno i opušteno, jer imamo osećaj da nas Putin, u našoj bašti pored puta sa pogledom na kuću i selo, štiti i čuva – dodaje Vjera, koja nas je provela kroz kompleks njihovog moderno uređenog imanja u Putinovoj ulici.

Prvi komšija Dušan Lazarević hvali se da je ruski predsednik postao orjentir u selu koje je sada po njemu prepoznatljivo.

Foto: Milan Pilipović / RAS SrbijaDušan Lazarević

– Ovde je bila velika fešta kada je slika postavljena, svi smo se veselili, igrali i pevali na srpskom i ruskom jeziku, zavisno koliko je ko znao. Učili smo nekada u školi ruski pa nam to i nije bilo daleko niti nepoznato, poneka pesmica je sačuvana u sećanjima – veli Lazarević koji je među prvima, komšijski kako i dolikuje, podržao Milinu i Vjerinu ideju.

Njih dvoje su, veli, posetili mnoga mesta i gradove u Rusiji pa je sasvim normalno da kao dobri i uzorni domaćini “ugoste” i predsednika ove velike i moćne države.

– Naša ulica do skora nije imala ime. Uputili smo zahtev opštini Laktaši, obrazložili predlog i oni su tome udovoljili. Tako je naše naselje dobilo Putinovu ulicu i već je moguće pronaći nas na adresi, Putinova bb, Kosjerovo, Laktaši. Kada krenemo iz Švajcarske, obavezno u svoj navigacioni uređaj to upišemo svoju adresu pa teramo kući, punog srca – veli Vjera koja je ovo mesto u Lijevče polju prihvatila kao svoj drugi zavičaj, a Srpsku kao drugu domovinu. Komljenovići su pisali i ruskoj ambasadi u BiH obavestivši ih o svojim poslovima na veličanju ruske nacije, države a posebno sadašnjeg ruskog predsednika.

Dobili su, vele, ohrabrujući odgovor da je njihov postupak doprinosi unapređenju dobrih i bratskih odnosa srpskog i ruskog naroda. Mile je, prilikom postavljanja ruskih obeležja u svome selu ispričao da ga je na to podstakao ruski veto na Rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN.

– Odmah sam rekao familiji, kolegama, da to cenim i da ću se revanširati Rusima i  svi su me podržali u tome. Ispred moje kuće je mesto za Putina i ni za koga više – pohvalio se Mile prijateljima, reč održao i obećanje ispunio.

Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša takođe je stanovnik Kosjerova kojem se ideja Mile Komljenovića dopada, a Putinovo “društvo” u selu imponuje.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

Na zidu pored puta, Mile Komljenović je ispred kuće napisao upadljivu poruku za vozače indirektno ih upozoravajući da smanje brzinu i jasnije osmotre okolinu. Na zidu piše, ako te Bog zaboravio, ne udaraj glavom u ovaj zid.

 

/Blic.rs/