LAKTAŠI, 02. aprila – Drage dame, pretpostavljamo da situacija polako izmiče kontroli. Koliko god situacija sa korona virusom bila ozbiljna, postoje i neke sitnice iz svakodnevice koje nam počinju zagorčavati život. Jedna od tih “sitnica” su i nokti, koje ste uradile kod kozmetičara prije nego su na snagu stupile mjere prevencije protiv virusa korona. Sad je već pitanje šta sa noktima, gelom koji je prerastao, poneki se i odlomio?

Neki stručnjaci kažu da postoji način da skinete gel lak u kućnim uslovima. Nismo sigurni kooliko je učinkovito, ali vrijedi pokušati…

gel lak

foto: pixabay.com

Odlučili ste da uklonite gel sa noktiju, ali zbog vanredne situacije u zemlji nikako ne možete da posetite kozmetičara? Ne brinite, jer postoji način kako da povratite svoje prirodne nokte i zaštitite se od infekcije korona virusa.

Evo šta vam je sve potrebno:

  • Turpija za manikir
  • Vata
  • Aceton
  • Aluminijumska folija

Manikir

Foto: Pixabay

Postupak:

1. korak: Skinite površinski sloj

Upotrebite blagu turpiju i nežno ostružite zaštitni površinski sloj. Ako imate uzorak na noktima, stružite sve dok ne dođete do osnovne boje. To je važno jer ćete tako omogućiti acetonu da prodre do najdubljih slojeva i ubrza proces skidanja gela. Kad je nokat mat boje, spremni ste za sledeći korak. Pazite da ne sastružete previše jer nikako ne želite da dođete do svog pravog nokta.

2. korak: Umotajte nokte

Da biste rastvorili gel, natopite blazinice ili loptice vate 100-postotnim acetonskim odstranjivačem laka, stavite ih na nokte i onda sve umotajte aluminijskom folijom, i to čvrsto jer ćete tako pojačati delovanje acetona. Preko svega toga možete i da navučete rukavice. Sa tako zamotanim noktima čekajte dobrih 15 minuta.

Skidanje laka

Foto: Pixabay

3. korak: Odstranite preostalu boju

Kad skinete foliju i vatu, lak bi trebalo da bude uglavnom uklonjen. Ono što je ostalo oko kožice, oprezno očistite drvenim štapićem za zanoktice. Ako niste skinuli sav lak, ponovite prethodni korak i držite vate natopljene acetonom još pet minuta. Nemoj pritiskati niti strugati po noktima jer su sad vrlo mekani i mogli bi da se oštete.

4. korak: Hidratacija

Nakon što uklonite lak i gel, nokti i zanoktice će biti vrlo suvi, pa operite ruke i nanesite hidrataciono ulje i na zanoktice i na nokte. Dajte noktima bar nedelju dana da se odmore od delovanja acetona i negujte ruke hranjivom i hidratacionom kremom.

(K.M./Telegraf.rs)