LAKTAŠI, 7. septembra – Ispisivanje grafita na prostorijama SNSD-a u Laktašima najvjerovatnije ima i političku pozadinu, smatra Miroslav Kodžoman, predsjednik Opštinskog odbora SNSD Laktaši.

– Nisu mi poznati motivi, koji su podstakli ova lica da izazovu ovaj incident. Ali, pretpostavka, a i neki logičan zaključak, jeste da se iza svega kriju politički motivi. Mislim da su htjeli da ono što su oni napisali, pripišu građanima Laktaša – da se to tako medijski predstavi.Vidjeli ste na kraju šta se desilo. Međutim, njihov pokušaj je neslavno propao i sada svi mogu vidjeti šta je zapravo bila prava namjera počinilaca – kaže Kodžoman.

NOVI PEČAT: Policija je zbog pisanja uvredljivog grafita uhapsila Nikolu Dronjka, predsjednika Slobodne republike i još dva lica. Vjerujete li da neko stoji iza njih, te zašto je baš vaša opština izabrana kao meta?

KODŽOMAN: Kao logičan zaključak nameće se da politika stoji iza ovog djela koje su izveli ti mladi momci. Oni su po mom mišljenju izmanipulisani i zloupotrebljeni. A ako me pitate od koga… Mislim da je to svakom građaninu Republike Srpske jasno. Svako može i ima pravo da izvede svoj zaključak. To po mom mišljenju nije vrijedno komentara i tome ne treba posvećivati neku veliku pažnju. Drago mi je samo što je takav pokušaj prljave kampanje propao. Sada postoje nadležni organi, koji rade svoj posao i tu se za nas ta priča završava. Što se drugog dijela vašeg pitanja tiče, mislim da naša opština nije slučajno izabrana kao meta, ali ovim putem želim da poručim da mi u Laktašima ne želimo da se bavimo drugima i imamo sukob sa bilo kim.

NOVI PEČAT: Da li je to urađeno zbog toga što SNSD u Laktašima uživa veliku podršku građana?

KODŽOMAN: Što se tiče snage naše stranke u Laktašima, ona je zaista ogromna. SNSD je politička stranka, koja ima ogromnu infrastrukturu. Imamo 38 mjesnih odbora i isto toliko odbora aktiva žena.Tu je i 36 mjesnih odbora aktiva mladih socijaldemokrata u Laktašima. Sve i jedan taj mjesni odbor broji od 20 i više članova.To su samo oni aktivni članovi. Ove godine je u SNSD-u, u našoj opštini, učlanjeno 396 novih članova. To su pretežno mlađi ljudi, koji su pratili šta SNSD radi, na koji način se odnosi prema našoj opštini i na kraju našoj Republici.

NOVI PEČAT: Rekli ste kako se veliki broj mladih ljudi odlučio da se priključi SNSD-u. Da li je bilo prelazaka kadrova i iz drugih stranaka?

KODŽOMAN: To se godinama dešava. Mi smo otvoreni i zainteresovani za sve ljude, koji hoće da rade i da se zalažu za principe naše stranke – a to su ravnomjeran razvoj naše opštine, urbanih i seoskih sredina.

NOVI PEČAT: SNSD je već duži niz godina na vlasti u Laktašima. Kako bi ocijenili dosadašnji učinak, šta je sve urađeno i kakvi su planovi za naredni period?

KODŽOMAN: Sama činjenica da smo na vlasti 18 godina dovoljno govori o nama. SNSD je imao nesreću, da je tako nazovem, jer je do 2006. godine, vlast na republičkom nivou bila u rukama sadašnje opozicije. Laktaši su u tom periodu bili treća opština po punjenju budžeta Republike Srpske, odmah nakon Banjaluke i Bijeljine. Veliki dio tih sredstava nikada nije vraćen u Laktaše. Dakle u periodu do formiranja Uprave za indirektno oporezivanje i dok je bila drugačija raspodjela poreza. Veliki dio tih sredstava nikada nije vraćen u Laktaše bez obzira što je naša Opština i u tom periodu imala veliku privrednu aktivnost. Bez obzira na to i u tom periodu, i nakon toga, SNSD je uradio mnogo toga za Laktaše, prvenstveno na polju infrastrukture, ekonomskog razvoja i seoskih i ruralnih sredina. Mi smo puno uradili na razvoju opštine i sve što danas možete vidjeti u Laktašima i po čemu su oni prepoznatljivi – sve je to uradio SNSD.

NOVI PEČAT: Pomenuli ste raniju vlast koju su činili SDS i PDP. Šta im najviše zamjerate?

KODŽOMAN: Šest godina sam radio u radnoj jedinici Elektrodistribucije Laktaši. Tada sam imao prilike da vidim neke statističe podatke. U niskonaponsku mrežu u Laktašima, od 1995. do 2006. godine, uloženo je jako malo novca. Niskonaponska mreža u Laktašima ima 40.000 stubova – što čini oko 1.140 kilometara niskonaponske mreže. Za tih jedanaest godina postavljeno je samo dvanaest novih betonskih stubova?! Mislim da to dovoljno govori o odnosu tadašnje republičke vlasti prema Laktašima. Nakon 2006. godine mi smo godišnje ugrađivali oko hiljadu, pa čak nekih godina i do 1.500 betonskih stubova u tu mrežu. Ostalo je još dosta posla da se uradi, kada je u pitanju elektromreža u ovoj opštini, jer su u tom periodu napravljeni veliki zaostaci. Ako se uporede te stvari, može se lako zaključiti kako se tadašnja republička vlast nekorektno odnosila prema Laktašima.

NOVI PEČAT: Zašto je to bilo tako?

KODŽOMAN: Mogu samo da pretpostavljam – da je to bilo iz političkih razloga. To se samo po sebi nameće kao zaključak, jer je na republičkom nivou bio SDS, a u Laktašima – SNSD.

NOVI PEČAT: Da li su možda Laktaši i iz ličnih hirova nekih tadašnjih funkcionera bili diskriminisani?

KODŽOMAN: Ne bih ulazio u to, iako se zaključak sam nameće. Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske dolazi iz naše opštine, pa svakako političke razloge za takve postupke ne treba isključiti. Najbolje da pitate one, koji su tada bili na vlasti šta su bili njihovi razlozi.

NOVI PEČAT: Bliže se izbori za načelnika opštine Laktaši. Šta SNSD očekuje od tih izbora?

KODŽOMAN: Na prijevremenim izborima za načelnika opštine Laktašim, SNSD očekuje apsolutnu pobjedu bez obzira na bilo koga drugog i tu sva priča završava.

NOVI PEČAT: Na čemu zasnivate toliki optimizam?

KODŽOMAN: SNSD funkcioniše na takav način da nije važan pojedinac nego sistem koji će funkcionisati. Sve ozbiljno što je ikada urađeno u Laktašima pokrenuto je ispred Kluba odbornika SNSD-a. Mi svakodnevno pratimo rad opštne, razgovaramo sa našim građanima i razumijemo njihove potrebe. Naš cilj je da uvažavajući sve ostale, izgradimo još jači SNSD, jer bez obzira na sve, ja sam pristalica toga da uvijek može bolje. Naši planovi za dalji razvoj opštine su stvaranje optimalnih uslova za razvoj i napredak svih koji žive na području naše opštine. Naš cilj je da stvorimo uslove i u našim selima za život mladih, kako oni ne bi odlazili i kako bi se kompletna opština nastavila razvijati u pozitivnom smjeru. Teška su vremena, ali mislim da se razvoj opštine može još više ubrzati.

NOVI PEČAT: Sa kojim se problemima trenutno suočavaju Laktaši?

KODŽOMAN: Laktaši su kao i svi ostali osjetili posljedice svjetske ekonomske krize i to se osjetilo i na prihodima u budžetu. Međutim, mislim da su bez obzira na sve, Laktaši to na jako dobar način prevazišli. Posljedice svega što se dešavalo u zadnjih par godina ipak nisu spriječili razvoj naše opštine. Još jedna bitna stvar je da su Laktaši, odnosno područje Trna, gdje je jako velik broj stanovnika, zahvaćeno majskim poplavama gdje su načinjene ogromne materijalne štete. Takođe, pogođen je i jedan broj sela sa druge strane Vrbasa, Šušnjari i Veliko Blaško, koje imaju veliki broj stanovnika. Bili smo maksimalno angažovani na pomoći građanima i ja bih se ovom prilikom zahvalio Vladi Republike Srpske i Fondu solidarnosti, jer je svim tim ljudima omogućeno da barem djelimično, a negdje i u cjelokupnom iznosu nadoknade svoju štetu. Želio bih i da demantujem navode pojedinih medija da je republička vlast imala blagonaklon odnos prema Laktašima prilikom procjene šteta i pružanja pomoći građanima. Tretirani smo kao i sve druge opštine.

S. TRALJIĆ – ”Novi Pečat”