DERVENTA, 25. februara – Šumokradice dobro organizovane, osione i sve drskije na derventskom području, ne plaše ih ni minska polja.

 Minirano šumsko područje u Derventi - Foto Ninko Đurić

Minirano šumsko područje u Derventi – Foto Ninko Đurić

– U krađi iscepanih drva, bespravne seče i odvoza stabala, oštećena je metalna rampa na prilaznom putu do kuće, a pokidan je i samonosivi elektrokabal koji napaja kuću električnom energijom – saopšteno je iz PU Doboj. – Tužilaštvo je pokrenulo rasvetljavanje ovih krivičnih dela krađe, oštećenja i oduzimanja tuđih stvari i oštećenje ili uništenje javnih uređaja.

Iz Civilne zaštite Derventa upozoravaju na dramatične pojave u Markovcu, Bosanskom Dubočcu, Belom Brdu i u drugim šumskim predelima, gde se svojevoljno skidaju i premeštaju minsko-eksplozivna sredstva. Sem mina, uočena je krađa i premeštanje tabli za obeležavanje i upozorenja na minska polja. Neki od vlasnika šuma, da bi zaštitili svoje posede od šumokradica, na njih su postavili tuđe table upozorenja, da je minirano, “pozajmljene” sa drugih šumskih delova. Tako su ta istinski minirana područja ostala i bez te upozoravajuće zaštite.

Prema dobro upućenim, to je i jedan od razloga što se sve drskije, ali i opreznije, šumokradice “spuštaju” čak u dvorišta po već iscepana drva.

 

Novosti.rs