BEČ – Zbog velike navale je u pojedinim austrijskim pokrajinama došlo do kraha sistema PCR testiranja, odnosno dugo se čeka na rezultate.

“Može doći do dugog čekanja pošto su u pojedinim opštinama i regionima laboratorije preopterećene”, poručuju iz Apotekarske komore.

Najpogođenija je pokrajina Salcburg, gdje su apoteke privremeno obustavile PCR testiranje. Takođe se dugo čeka na rezultate i u pokrajinama Forarlberg i Tirol.

To najviše pogađa nevakcinisane, kojima su testovi potrebni za odlazak na posao. Naime, na radnom mjestu u Austriji primjenjuje se “3G” pravilo, a to znači da zaposleni za dolazak na posao mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu-19 ili negativan test.

Usljed primjene “3G” pravila ispred punktova za testiranje dugi su redovi.

Zbog kašnjenja rezultata testova, duže od 24 sata, pojedini zaposleni su u nemogućnosti da dođu na posao a, kako ukazuju iz Privredne komore, već se desilo da su firme zaposlene vraćali kući.

Prema procjeni Ministarstva zdravlja zbog primjene “3G” pravila na radnom mjestu redovne testove treba oko 1,4 miliona zaposlenih.

Antigenski test ima važenje od svega 24 sata, a PCR test 48 sati, zbog čega se veći broj odlučuje na PCR testove.

Mjere podstakle vakcinaciju u Austriji

​ Epidemiološke mjere i sama njihova najava prošle nedjelje su podstakle značajno vakcinaciju protiv korona virusa u Austriji.

Tokom prošle nedjelje dato je 462.534 vakcina, što je najviše od jula, a od tog broja 272.371 su buster doze.

Međutim bilo je i 128.813 prvih doza, što je, takođe, rekord, posljednji put zabilježen u drugoj nedjelji jula.

Dosadašnji rekord kod prvih doza, zabilježen je početkom maja, kada se u jednoj nedjelji vakcinisalo 333.324 osobe.

Samo u nedjelju vakcinu je primilo 36.839 osoba, od čega 10.697 prvu dozu.

Stopa vakcinacije u Austriji je aktuelno na 65 odsto, a najgora u vakcinaciniji je i glavno žariste infekcije pokrajina Gornja Austrija sa stopom od svega 60,5 procenata.

Na samom vrhu je pokrajina Burgenland gdje je stopa vakcinacije dostigla 72 odsto.

Nezavisne