LAKTAŠI, 5. MARTA – Republika Srpska ima veliki potencijal u uzgoju zdrave, domaće hrane, te je potrebno uložiti napore da se očuva lokalna proizvodnja domaćih, tradicionalnih proizvoda, istakao je danas u Laktašima pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Goran Bursać.


“Velike zemlje nam zavide na onome što imamo na polju uzgoja domaće hrane, jer se kod njih skoro sve proizvodi industrijski. Treba da čuvamo svoj tradicionalni, domaći uzgoj i da očuvamo lokalnu proizvodnju”, rekao je Bursać.

On je naveo da je upravo to jedan od ciljeva projekta “Zdravi zalogaji”, u okviru kojeg je danas održana kreativna radinica u vrtiću “Pčelica” u Velikom Blaškom, u Laktašima, te da Ministarstvo podržava ovakve projekte usmjerene na najmlađe.

“Veliki značaj ovog projekta je da ukaže djeci na prave vrijednosti, a to je proizvodnja i konzumiranje zdrave, domaće hrane, koja nastaje u njihovom komšiluku, te da im usadimo dobre navike o pravilnoj ishrani”, rekao je Bursać.

Bojan Ćikić, menadžer poljoprivrednog klastera “Gradiška-Laktaši-Srbac”, rekao je da je ovaj klaster sprovodio projekat “Zdravi zalogaji” kako bi najmlađima ukazao na značaj zdravih navika u ishrani i konzumiranje domaćih proizvoda.

“Takođe, želimo da promovišemo i afirmišemo lokalno uzgojenu hranu, odnosno hranu koja se proizvodi na lokalnim, porodičnim gazdinstvima”, rekao je Ćikić.

On je naveo da su kreativne radionice namijenjene predškolskoj i djeci ranog školskog uzrasta, kako bi kroz različite teme djecu na interesantan način i kroz igru naučili zdravim navikama u ishrani.

Koordinator projekta “Zdravi zalogaji” Bojana Petrović istakla je značaj da se djeca aktivno uključe u pripremu zdravih projekata, te da im to bude prilika i da vide da u svom okruženju imaju ukusnu i zdravu hranu.