LAKTAŠI.28.mart- Frizerka Daliborka M. (38) iz Laktaša tvrdi da je dobila otkaz jer je zbog operacije morala na bolovanje, a gazdaricu je prijavila inspekciji rada.

hairdressers

Ova majka dvoje maloljetne djece kaže da je bila zaposlena u muškom frizerskom salonu “Ljilja” u Dervišima duže od godinu, a otkaz koji je, kako ističe, uslijedio zbog bolesti, za cijelu porodicu je veliki šok.

Dodaje da je u decembru lani bila podvrgnuta biopsiji nakon čega joj je rečeno da miruje najmanje pet dana, ali želeći da se pokaže kao dobar radnik, na posao se vratila nakon dva dana.

– Time sam sebi napravila zdravstveni problem i doktori su mi rekli da moram što prije na operaciju. Kada sam gazdarici saopštila termin operacije i da ću morati na bolovanje dvije-tri sedmice, rekla mi je da je to previše da odsustvujem sa posla i da ona to ne može plaćati – kaže Daliborka.

Dodaje da joj je gazdarica rekla da se morala najprije konsultovati s njom u vezi sa terminom operacije, pa tek onda sa ljekarima, jer tako, navodno, rade oni kojima je stalo do posla.

– O operaciji smo razgovarale u petak, a u subotu sam došla na posao jer sam zahvat trebala da obavim u srijedu. Međutim, po završetku radnog vremena gazdarica me pozvala i rekla da mi daje otkaz i da više ne dolazim – žali se Daliborka.

Novi šok uslijedio je dva dana nakon operacije kada je njen muž otišao da ovjeri knjižicu, ali mu je saopšteno da njegova supruga nema zdravstveno osiguranje.

– Mislila sam da će ispoštovati moje pravo na bolovanje i bar dio godišnjeg odmora. Iako sam radila u subotu, rekli su mi da sam otkaz dobila u petak i da sam tada odjavljena. Jutros sam dobila rješenje o sporazumnom raskidu ugovora na kom se nalazi moj potpis, a taj papir nikada nisam potpisala – tvrdi ova frizerka koja je juče svoju bivšu gazdaricu prijavila inspekciji rada, a slučaj će prijaviti i policiji zbog falsifikovanja potpisa.

Ona ističe da se odmah po zapošljavanju u frizerskom salonu “Ljilja” susrela sa kršenjem radničkih prava.

– Kod njih sam počela da radim u januaru prošle godine i sve do avgusta sam radila na crno, bez prijave. Tada su me prijavili i potpisala sam ugovor na neodređeno sa minimalnom platom koja je uplaćivana na račun, a ostatak sam dobijala “na ruke” – priča Daliborka M.

Ni sa drugim poslodavcima nije imala lijepa iskustva.

– Dobila sam otkaz u trudnoći iako sam za tadašnjeg poslodavca radila pet i po godina. Jedan poslodavac mi je ostao dužan šest plata, a radila sam i bez prijave. Stalo mi je do posla i uvijek sam se hvatala za slamku i radila u svakakvim uslovima zbog djece i kredita – kaže ona.

Vlasnica salona “Ljilja” Ljiljana Malešević kaže da sve što je njena bivša radnica rekla nije tačno, naglasivši da njen potpis nije falsifikovala.

– Ne znam odakle mi potpis na rješenju ako ga nije potpisala, to što ona priča nije istina. Bila sam u početku zadovoljna njenim radom, ali više nisam. Gdje god je radila, pravila je probleme, nemam više šta da pričam – kratko je rekla Maleševićeva.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić kaže da poslodavci svakodnevno krše radnička prava počevši od obračuna iznosa plate, uplate doprinosa i slično.

– Kršenja radničkih prava do sada su bila uglavnom u realnom sektoru, ali sada se dešavaju i u javnom što je vrlo zabrinjavajuće. U preduzećima gdje radnici nemaju formiran sindikat mnogo je više problema i manje su šanse da se ti problemi riješe jer značajan broj kršenja prava zastari – kaže Mišićeva.

Trudnice

Ranka Mišić kaže da žene imaju ozbiljne probleme u primjeni radničkih prava i da se susreću sa velikim problemima, naročito mlade žene koje ostanu u drugom stanju.

– Često se dešava da poslodavac, kad sazna da je radnica trudna i kada najavi da će ići na porodiljsko, pripremi uslove za njen otkaz, pa čak i kada budu prijavljene na neodređeno. Zakon o radu je takav da je sada moguće pronaći hiljadu razloga da radnica dobije otkaz bez ikakvih posljedica za poslodavca – rekla je Mišićeva.

(GLAS)