MOSKVA, 16. oktobra – Vjernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i pričešćuju u crkvama i manastirima na Svetoj gori, usljed pogoršanja odnosa Moskovske patrijaršije i Vaseljenske patrijaršije, saopštio je Aleksandar Volkov, portparol patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

crkva

On je podsjetio da će vjernicima to biti onemogućeno, jer je Sveta gora kanonska teritorija Vaseljenske patrijaršije.
Volkov je dodao da pogoršanjem odnosa dvije patrijaršije vjernicima Ruske pravoslavne crkve neće više biti dozvoljeno da prisustvuju službama, da se mole niti pričešćuju u crkvama koje su u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije, sve dok jedna od strana ne promijeni svoj stav, javio je TASS.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion ranije je izjavio da je Ruska pravoslavna crkva odlučila da prekine sve odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, u znak protesta zbog podrške zahtjevu Ukrajine o davanju autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ukrajina je prošle sedmice od Vaseljenske patrijaršije dobila odobrenje za osnivanje nezavisne crkve.

Kijev odluku Vaseljenske patrijaršije vidi kao “ključni korak protiv miješanja Rusije u unutrašnja pitanja Ukrajine”, dok Moskva ovakvu odluku vidi kao “najveći raskol u hrišćanstvu u posljednjih hiljadu godina”.

U Ukrajini djeluje kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je u sastavu Moskovske patrijaršije, kao i Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva, koju ne priznaju pravoslavne crkve u svijetu.