LAKTAŠI, 01. septembra – U izgradnju infrastrukture u Mjesnoj zajednici Kukulje kod Srpca tokom posljednjih nekoliko godina uloženo je 500.000 KM plus dobrovoljni rad mještana te donacije u opremi, mašinama i građevinskom materijalu.

Najviše novca Kukuljčani su dobili iz kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Oni su time bitno unapredili život u svom selu i postali uzor mnogima u Lijevče polju.

-U domu smo stvorili uslove za mnoge manifestacije i folklorne programe. Tu organizujemo stručne seminare za više stotina poljoprivrednika te predavanja stručnjaka kako bi poboljšali poljoprivrednu proizvodnju – naglašva Radojica Vidović, predsjednik Savjeta MZ Kukulje i odbornik u Skupštini opštine Srbac.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

On dodaje da predstoji još mnogo radova kako bi se dom u potpunosti stavio u funkciju. To se odnosi na manje građevinske radove i opremu. Vidović dodaje da je u Kukuljama izvršena i rekonstrukcija školske zgrade, izgrađeno više đačkih igrališta, postavljene nadstrešnice na autobuskim stajalištimate izgrađene nove prostorije i tribine fudbalskog kluba “Mladi Krajišnik”.

Područna škola u Kukuljama je svake godine sve uspješnija po broju upisanih učenika, kvalitetu nastave i uslovima rada, smatraju u ovoj uzornoj mjesnoj zajednici. Karakteristično je, kažu, da u Kukuljama ima više učenika prvog razreda nego u centralnoj školi u Razboju. Nedavno je u okviru programa Omladinske banke Srbac nabavljeno 40 stolica. Finansijsku podršku za ovu vrednu investiciju, osim priloga mještana, pružili su Opština Srbac i Fondacija “Mozaik” koji realizuju program Omladinske banke.

-Svake godine okupljamo grupu omladinaca koji se lokalnim programima uspješno kandiduju kod Omladinske banke. Time obezbjeđujemo sredstva za seosku infrastrukturu u funkciji mladih, njihovog sadržajnog korištenja slobodnog vremena, bavljenje kulturom i sportom – ističe Radojica Vidović koji je, zajedno sa bratom Ljubomirom svrstao u grupu donatora u korist svoga sela. Oni su školi poklonili pet kompjutera i kosilicu za dvorište.

Nena Stajčić, predstavnica mlade populacije iz Kukulja koja je kandidovala projekat kod Omladinske banke, kaže da je njihov društveni dom veoma funkcionalan za potrebe mladih, ali su nedostajale stolice.

-U Kukuljama živi više od 200 djece i mladih koji su izgradnjom doma dobili priliku za mnoge sadržaje – smatra Nena Stajčić. Ona napominje da Kulturno-umjetničko društvo “Đerdan” okuplja stotinjak članova koji sada imaju neuporedivo bolje uslove za rad nego prije nekoliko godina, prilikom formiranja KUD u Kukuljama.

Uprava, igrači i navijači Fudbalskog kluba “Mladi Krajišnik” iz istog sela dobili su na poklon od Srpčanina Dejana Jovića neophodnu traktorsku kosačicu vrijednu 5.000 KM.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

 

-Za ovo selo me vežu lijepe uspomene. Saznao sam da u Kukuljama ima mnogo navijača Fudbalskog kluba Mladi Krajišnik koji se takmiči u Regionalnoj ligi Gradiška. Mještani su izgradili travnati teren, ogradu, svlačionice i sistem za navodnjavanje, ali nisu imali novca da kupe kosačicu za travu. Zato sam odlučio da pomognem – rekao je Jović.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, koji je podržao rad Mjesne zajednice Kukulje, obećao je pomoć za unapređenje obrazovanja.

– Raduje me svaka donacija koja stiže u naša sela, jer ako se ugase škola, dom kulture i fudbalski klub, ugasiće se i selo. Demografsku sliku našeg sela možemo popraviti stimulisanjem nataliteta i ekonomskom politikom, tako što ćemo pored putne i druge infrastrukture podizati manje pogone za zapošljavanje mladih – rekao je ministar Malešević.

Pomažu i drugima

Mještani Kukulja pomažu i drugim selima, kako bi slijedili njihov primjer uspjeha. Oni su poklonili građevinski materijal za novi krov Fudbalskom klubu “Polet” iz Malih Sitneša. Kukuljčani su takođe obećali pomoć na saniranju prostorija mjesnog ureda u Malom Razboju.

Srpskainfo