ALEKSANDROVAC, 4. aprila – Zemljoradnička zadruga “Livač” u Aleksandrovcu ima dobro koncipiranu proizvodnju, posebno mlijeka, i pravi kvalitetan sir “trapist”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Zadruga “Livač” dio mlijeka koristi za proizvodnju originalog sira “trapista”, koji se radi u saradnji sa samostanom “Marija Zvijezda” iz Banjaluke i prodaje na tržištu.

Sir “trapist” koji proizvodi “Livač” zaštićen je kod Instituta za intelektualno vlasništvo u BiH, ali i u Ženevi.

Ministar Mirjanić danas je sa načelnikom opštine Laktaši Miroslavom Kodžomanom i saradnicima posjetio Zemljoradničku zadrugu “Livač”, farmu i siraru i razgovarao sa rukovodstvom zadruge.

Mirjanić je istakao da bi bilo dobro da Republika Srpska ima još takvih zadruga.

“Dio mlijeka zadruga isporučuje `Mlijekoproduktu` iz Kozarske Dubice, a oko pedeset odsto prerađuju u veoma kvalitetan sir `trapist`”, rekao je Mirjanić i dodao da takvim zemljoradničkim zadrugama treba dati maksimalnu podršku.

On je naveo da je zadruga dobila recepture za proizvodnju “trapista”, da rade dobro i kvalitetno, zapošljavaju i imaju mlade stručnjake, što obećava perspektivu.

Mirjanić je napomenuo da je zadruzi potrebno još zemljišta, te izrazio očekivanje da će u aktivnostima o koncesiji i zakupu zemljišta biti pronađena odgovarajuća površina da bi taj problem bio riješen.

Direktor zadruge Draženko Budimir istakao je nedostatak zemljište kao gorući problem proizvođača mlijeka.

“Neophodno nam je zemljište i očekujemo podršku resornog ministarstva i Vlade u rješavanju ovog problema da bi mogli proizvesti kvalitetnu hranu i biti barem malo konkurentniji drugim proizvođačima mlijeka”, rekao je Budimir.

On je naveo da je cilj da sve količine mlijeka prerađuju u sir, jer proizvodnja samog mlijeka nije isplativa.

Na farmi zadruge dnevno bude proizvedeno oko 2.000 litara mlijeka, a mjesečno oko dvije tone sira.

“Trenutno zapošljavamo 18 radnika a, ako nam budu odobrene nove količine zemljišta za obrađivanje, spremni smo da zaposlimo novi broj radnika”, rekao je Budimir.

Budimir je ukazao na kršenje njihovih i prava potrošača jer na tržištu Republike Srpske postoji veliki broj sireva pod nazivom “trapist”.

On je napomenuo da Zemljoradnička zadruga “Livač” redovno izmiruje sve obaveze.