U periodu od 28. do 30. novembra, načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić sa svojim saradnicima učestvovaće na Samitu gradonačelnika Balkana koji će se održati u Istanbulu. Organizator događaja je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, a opština Laktaši i Grad Sarajevo su jedine lokalne zajednice iz Bosne i Hercegovine koje će na poziv gradonačelnika Imamoglua prisustvovati Samitu.

Pored ovih lokalnih zajednica, Samitu će prisustvovati gradonačelnici Beograda, Budimpešte, Atine, Soluna, Podgorice, Splita, Dubrovnika, Tirane, Skoplja, Кotora, Drača, Patrasa, Prizrena, Trikala i nekoliko turskih gradova.

Rame uz rame sa velikim gradovima Balkana, opština Laktaši je prepoznata kao lokalna zajednica koja može dati značajan doprinos uspostavljanju i jačanju regionalne i međunarodne saradnje u mnogim oblastima. Učešćem na Samitu, Opština Laktaši će biti osnivač „Mreže balkanskih gradova B40“ čije će djelovanje biti usmjereno na jačanje dijaloga između gradova osnivača u cilju unapređenja saradnje u polju ekonomije, kulture i inovacija, kao i uspostavljanje novih oblasti saradnje, naročito po pitanju zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Tokom Samita, načelnik Bojić će održati bilateralni sastanak sa Gradonačelnikom Istanbula, ali i sastanke sa nekoliko gradonačelnika gradova učesnika Samita. Ovi sastanci će biti prilika da se predstave investicioni i turistički potencijali Opštine Laktaši, ali i razgovara o mogućem finansiranju kapitalnih infrastrukturnih projekata na području naše opštine.