BEOGRAD, 14. marta – On nije rekao na koga tačno misli, ali javnost je uverena da je pogodila o kome se radi. Iako je prošlo neko vrijeme od događaja koji su tih dana punili novinske stupce, status doktora Đurića je aktuelan gotovo svakodnevno.

Bordel, kurva, prostitutka, noge

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

“Lako je ružnoj ženi da bude poštena” citirao je psiholog Vladimir Đurić jednu javnu ličnost, nazvavši je “najvećom ku*vom Srbije”. Uvredljiva opaska ubrzo se pokazala kao ironična, jer tip “ku*ve” koji Đurić ovde predstavlja zapravo je tip žene koja je, po njemu, vredna hvale, te se on još nada da će kao takva biti uzor ženama koje on lično voli.

Psiholg poznat po izmišljenim pričicama koje objavljuje na svom profilu, a kojima pokušava da dočara neki problem u društvu, poslednjim statusom digao je veliku prašinu. Evo šta je napisao:

– “Lako je ružnoj ženi da bude poštena”  – reče najveća „ku*va“ Srbije. I žena koja je više uradila po pitanju emancipacije i prava žena u Srbiji nego sve sede glave koje se bave tom temom zajedno poslednjih 50 godina, uključujući naravno i mene, koji o tome stalno pričam, gde god se našao, od Univerziteta do “Poslednje kafane”.

Žena koja se stalno zaljubljuje i venčava – kada joj je lepo. Žena koja se stalno rastaje i razvodi – kada joj više nije lepo. Žena koja je posvećena majka svojoj ćerki. Žena koja provodi određeni period godine na “Ostrvu iz snova” zbog sebe. Žena koja odlično radi svoj posao i sama sebi zarađuje ozbiljan novac koji joj omogućava slobodu i poziciju da bira “da ništa više ne mora“.

Žena koja se zauzima za svoju porodicu. Žena koja se menja razvija i napreduje. Žena koja već godinama uspeva da bude prelepa i koja to zna dostojanstveno nositi, negovati i čuvati. Žena koja se ne obazire na to šta će reći brkate malograđanske gojazne frustrirane vršnjakinje sa ustima prepunim lažnog morala, ljubomore i zavisti. Žena koja živi onako kako ona želi. Žena koja je izabrala da ne bude ogorčena, da ne bude mučenica. Žena koja je odabrala da bude jaka.

Žena koja odlično radi svoj posao i sama sebi zarađuje ozbiljan novac koji joj omogućava slobodu i poziciju da bira “da ništa više ne mora“ Foto: Profimedia

– Živela ona! I neka joj sve ide od ruke!
Neka nastavi da obasjava svojim blistavim osmehom put svim ostalim ženama na brdovitom Balkanu, kao neki svetionik u nevreme, jer ovo i jesu teška vremena pogotovo za žene. Jer što je više takvih žena na javnoj sceni, sve će više žena uzimati svoj život u svoje ruke i živeti ga sa osmehom, ne obazirući se na podsmehe.
I iskreno se nadam da će jednog dana sve žene koje ja lično volim najviše na ovom svetu postati baš takve „ku*ve“. Ja ću zaista dati sve od sebe da im u tome pomognem, da im to obezbedim. I biću vraški ponosan na njih zbog te prestižne titule – napisao je psiholog.

STATUS SE ODNOSI NA NATAŠU BEKVALAC?

Pojedini pratioci su odmah pomislili da se njegov status odnosi na pevačicu Natašu Bekvalac,naročito zbog citata koje je naveo na početku.

Pojedini su posumnjali da se status odnosi na Natašu Bekvalac Foto: Instagram/bekvalceva

Đurić je svojim mišljenjem pokupio brojne hvale korisnika.

– Doktore, hvala Vam na iskrenim i jakim rečima podrške nama ženama, koje se donekle i ovog puta pronalazimo u Vašem opisu, koje smo shvatile da same biramo svoj put i da živimo zbog sebe i svoje dece! Jer samo tako srećne, zadovoljne i uspešne, vredimo i značimo, i sebi, i drugima – napisala je jedna od korisnica Fejsbuka, a podržale su je mnoge.

– Najbitnije ste zaboravili- žena koja nije pristala na nasilje i na prvi udarac prijavila sve policiji. I otišla bez osvrtanja – istakla je druga korisnica, verujući da se status odnosi na Natašu Bekvalac.

Mnoge žene su se poistovetile sa lepom pevačicom Foto: Nikola Tomić

DA LI ŽENA KOJA NIJE “KU*VA” MORA DA BUDE RUŽNA I LAŽNO MORALNA?

Ipak, bilo je i onih koji su u priči pronašli nekoliko problema, te se zapitali kakve veze lepota ima sa poštenjem?

– Jasno je da pokušava da stane u zaštitu žena i bravo za to, ali bez obzira da li je žena lepa ili ružna, valjda treba da ima sopstvene standarde od kojih ne odustaje? Ako je lako ružnim da budu poštene, da li to znači da je lepim ženama nemoguće da budu moralne? To nije tačno. Lepota i poštenje ne moraju da idu zajedno, ali ni da se međusobno isključuju – napisala je jedna devojka, dodavši da zapravo i nije bitno na koga se ovaj status odnosi.

Nekima je, ipak, zasmetalo što se lepota (ne) vezuje za moral Foto: Tanjug/AP/ABC,Michael Desmond

Pojedine je takođe naljutila klasifikacija žena koje nisu “ku*ve” u Đurićevom shvatanju kao “brkatih gojaznih i frustriranih malograđanki”. Zapitali su se zašto pretpostavljati da ako žena nije (po Đurićevom shvatanju) “ku*va”, ona je automatski “lažno moralna i ljubomorna”. Da li se sa ovakvim shvatanjem poništava ideja da ijedna žena zapravo može da bude moralna, kako god se moral shvatao, bilo kao lični ili građanski?

Treći su istakli da ne znaju koje se to “sede glave” bave osnaživanjem žena u Srbiji, te da su na tom planu najviše i radile jake i obrazovane žene, o čijem privatnom životu javnost nije mnogo znala, ali zato pamti njihova dela.

Šta vi mislite o ovoj priči? Javite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)