LAKTAŠI, 12. aprila – Još 29 osoba u Republici Srpskoj zaraženo je novim virusom korona, pokazali su rezultati u protekla 24 sata.

korona1

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je da su u ptanju 16 muškaraca i 13 žena. Ukupno su testirane 353 osobe. Od novozaraženih u protekla 24 sata u Srpskoj, devet je muškaraca srednje životne dobi, šest muškaraca je starije životne dobi i jedan je mlađi muškarac. Osam žena je srednjih godina, tri su mlađe i dvije su starije.

Iz Banjaluke je 13 novozaraženih, petoro je iz Trebinja i svih pet su kontakti jučerašnjeg zaraženog. Po dvoje je iz Mrkonjić Grada i Laktaša, a po jedno iz Kneževa, Prijedora, Kozarske Dubice, Teslića, Kotor Varoši, Čelinca i Nevesinja.

Kad su  u pitanju Laktaši, pod nadzorom je 177 lica, iz nadzora izašlo 675, a u izolaciji je 151 lice, rečeno je iz HES-a Doma zdravlja u Laktašima.

Republički karantin napustilo je 9 osoba, a opštinski 5, s tim da se i dalje u opštinskom karantinu u Sarici nalazi 18 osoba.

Trenutno stanje je: 34 osobe pozitivne na virus korona, i nažalost 2 osobe su preminule.

Ministar Šeranić rekao je da je većina ovih uzoraka urađeno u Univerzitetsko kliničkom centru u Banjaluci gdje su osobe bile od ranije hospitalizovanje ili u izolaciji i sada se utvrđivalo da li su zaražene.

Zaražena dva zdravstvena radnika iz Banjaluke

Većina njih je zaraženo zbog kontakata i to, prije svega, porodočinih. Takođe, među zaraženima su i dva zdravstvena radnika iz dvije privtane zdravstvene ustanove iz Banjaluke.

– Što se tiče Instituta za javno zdravstvo RS, rade se testiranja zdravstvenih radnika po domovima zdravlja i bolnicama širom Republike Srpske, među pripadnicima Civilne zaštite i lica koja su bila u karantinu – rekao je Šeranić.

 

Oporavile se 154 osobe

On je dodao da je u RS do sada ukupno potvrđen virus korona kod 421 osobe, a da je ukupno urađeno 4.960 testiranja u UKC RS i Institutu za javno zdravstvo RS. Ukupno se od korona virusa u Republci Srpskoj oporavilo 154 ljudi.

Na bolničkom liječenu u UKC RS trenutno se nalazi 96 pacijenata, od kojih njih 46 ima tešku kliničku sliku, pet njih je na respratorima. Na staroj lokaciji kod Poliklinike nalazi se 38 pacijenata koji imaju lakšu do srednju kliničku sliku. Na intenzivnoj njezi je sedam pacijenata.

Budući da predstoje pravoslavni uskršnji praznici, Šeranić je još jednom poručio da će oni koji budu doputovali provesti 24 sata u karantinu na granici i da će poslije toga biti upućeni u karantine u lokalne zajednice u skladu sa procedurama.

– Imali smo ovih dana puno pritužbi i pitanja od građana koji su na javnim površinama vidjeli bačene rukavice i maske. Dakle, ako se na javnom mjestu skidaju maske ili rukavice, preporuka je da se odlože u kesu i onda u otpad – poručio je Šeranić.

 

Srpskainfo