LAKTAŠI, 28. decembra – Digitalna asistentkinja MIA koja od oktobra prošle godine odgovara na upite građana Laktaša, sada pruža i dvije nove usluge. Fizička i pravna lica mogu putem četbota da provjere svoja dugovanja prema Gradskoj upravi po osnovu komunalne naknade, naknade za isticanje reklamnih poruka i naknade za zakup javnih površina, kao i dobiju tražene informacije o građevinskoj i upotrebnoj dozvoli i lokacijskim uslovima.


Da se građani sve više privikavaju na razgovor sa četbotom govore i brojke. Tokom oktobra i novembra stanovnici Laktaša su se obratili digitalnoj asistentkinji 38.316 puta, a upiti su svakog mjeseca sve brojniji.

Od kada je Grad uveo ovaj način komunikacije u rad lokalne samouprave, građani brzo i lako mogu da saznaju šta im je sve potrebno od dokumentacije za zaključenje braka, registrovanje preduzetničke radnje i dodjelu stipendija za studente prve godine fakulteta i učenike srednjih škola. U septembru su funkcionalnosti koje četbot nudi otišle i korak dalje kada je omogućeno i podnošenje zahtjeva za izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, kao i prijavljivanje komunalnih problema.

– Sa Miom, poručivanje izvoda iz matičnih knjiga nikad nije bilo jednostavnije. Nakon što u pretrazi na Viberu ukucate „MIA Laktaši“ i započnete razgovor, četbot će vam ponuditi da izaberete neku od usluga koje pruža. Kako biste poručili izvod ili uvjerenje o državljanstvu, sve što treba da uradite je da pratite korake i pošaljete u četu informacije koje vam četbot traži. Nakon par brzih koraka, dokumenta uskoro stižu na vašu adresu – objašnjava Olivera Radić iz Privredne komore Republike Srpske.

Procedura je ista i za prijavu komunalnih problema, a tokom novembra, mještani su podneli 14 prijava putem ovog novog servisa. MIA sve prijave proslijeđuje nadležnim službama ili javnim komunalnim preduzećima, kako bi problem bio otklonjen u što kraćem roku.

Četbotovi su sve zastupljeniji u javnom sektoru širom svijeta, a institucije ih koriste kako bi svoje usluge približile građanima i unapredile komunikaciju putem njihovih omiljenih kanala za razgovor (Viber, WhatsApp, Facebook, itd).

Inovacija je realizovana putem regionalnog projekta “Unapređenje opštinskih usluga u Srbiji i BiH uvođenjem četbot aplikacije”, koji sprovode GIZ i kompanija SAGA u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje, koju predstavljaju NALED i Privredna komora Republike Srpske, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).