LAKTAŠI, 18. avgusta – Da kulturni život u Laktašima živi uprkos koroni, dokaz je i svečano otvaranje izložbe slika Četrnaestog saziva likovne kolonije “Lasta 2019” kojom će, ujedno, biti ozvaničen i početak rada Petnaestog saziva likovne kolonije “Lasta 2020”.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 20. avgusta 2020. godine s početkom u 20 časova u Galeriji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši.

Posjetioci će imati priliku uživati u različitostima prikazanim u 22 umjetničke slike nastale na prošlogodišnjoj koloniji koja nije bila tematski uslovljena. Tako će biti i ove godine, kada će umjetnici stvarati po slobodnom izboru, odnosno djela će nastajati u zavisnosti od njihove trenutne inspiracije.

 

Na likovnoj koloniji „Lasta 2019“, koja je trajala od 22. do 29. avgusta, učestvovalo je 10 umjetnika iz Bugarske, Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, čije radove ćete moći vidjeti na izložbi. To su: Marija Bjelošević, Aleksa Vidaković, Emina Handžić, Nikolaj Rusev, Simeon Panajatov, Miloš Vučen, Vesna Marković, Biljana Vuković, Ljiljana Ranđić i Milica Vukojević.

U svom tesktu u kojem govori o slikama nastalim na prošlogodišnjoj koloniji „Lasta“, Vidosava Grandić ističe: „Svake godine je „Lasta“ mesto gde iskusno umetničko oko vidi i sugeriše, a u razgovorima širi, spoznajne horizonte mladih. Upravo se takav saziv našao na ovogodišnjoj koloniji: slikarski bardovi iz Srbije i Bugarske, a s druge strane mladi puni stvaralačkog potencijala. Deset umetnika obogatilo je fundus kolonije različitim stilskim stvaralačkim poetikama: od impresije i ekspresije do apstrakcije i enformela. Najbroniji su pejzaži čija tematika je najčešća slikarska opservacija na kolonijama. Međutim, slike predela nastale na ovoj koloniji otvorile su istovremeno mogućnost analize pristupa umetnika procesu transpozicije viđenog. Кako i na koje sve načine taj realni – predmetni svet, u umetnikovoj imaginaciji prelazi u nove osobenosti i značenja.“

Na likovnoj koloniji „Lasta 2020”, koja će trajati u periodu od 20. do 26. avgusta, zbog novonastale situacije izazvane korona virusom, učestvovaće 8 umjetnika iz Republike Srpske, a to su: Anja Stojanović, Dajana Jekić, Tamara Bojić, Davor Grabovac, Milovan Čikić, Mihailo Rakita, Milica Tošić i Dragutin Handanović.

Organizator, JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši će i ove godine, uz jedno lijepo druženje, obogatiti svoj fundus kvalitetnim umjetničkim djelima raznovrsnih stilova, te će na taj način omogućiti publici da uživa u različitostima koje se na kraju spoje u jednu cjelinu zvanu umjetnost.