LAKTAŠI, 01. avgusta – JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske realizuje Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih starosti do 35 godina, a programom je obuhvaćeno zapošljavanje nezaposlenih lica prijavljenih na evidenciju kao aktivni tražioci posla koja su na dan raspisivanja javnog poziva imala do 35 godina i koja namjeravaju pokrenuti određene djelatnosti.

Šansu za pokretanje vlastitog biznisa dobiće više od stotinu mladih iz Srpske zahvaljujući drugom dijelu programa “Startap Srpska” za čiju je realizaciju obezbijeđeno 3,6 miliona KM

biznis

Ovaj program čiji je cilj održivi ekonomski razvoj, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja zaposlenih, finansira se donatorskim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 1,99 miliona KM, dok će Zavod za zapošljavanje RS obezbijediti 1,64 miliona maraka.

Direktor Zavoda Miroslav Vujičić istakao je da je riječ o nastavku programa koji je sprovođen krajem prošle i početkom ove godine, podsjetivši da su inicijatori programa svojevremeno bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Vujičić je naveo da je riječ o takozvanom investicionom programu, gdje su a iznosi za samozapošljavanje mladih viši nego inače.

– Iznosi po pojedinačnim projektima biće od 20.000 do 50.000 KM, odnosno sredstva će se dodjeljivati do 70 odsto ukupne vrijednosti programa iskazanog u biznis planu. Vlastito učešće kandidata treba biti  minimalno 30 odsto od ukupne vrijednosti projekta – rekao je Vujičić poslije jučerašnje sjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

Dodao je da će putem ovog programa, za koji će prijave biti primane putem matičnog biroa za zapošljavanje, minimalno biti zaposleno 114 mladih, a da pravo učešća imaju svi mladi do 35 godina koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje RS Mira Vasić izrazila je zadovoljstvo rezultatima realizacije prvog dijela programa.

– Ovo je prilika za mlade i nadamo se da ćemo sa ovom praksom nastaviti i u sljedećim godinama jer je to u skladu sa programom ekonomskih reformi Vlade RS, posebno strategijom zapošljavanja – navela je Vasićeva.

Javni poziv za korišćenje sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina “Startap Srpska” objavljen je u “Glasu Srpske”. Rok za podnošenje zahtjeva je mjesec dana, nakon čega će biti formirana komisija koja će odlučivati o pristiglim prijedlozima.

Veliko interesovanje

Na javni poziv koji je raspisan početkom decembra prošle godine u okviru prvog dijela programa “Startap Srpska” za korišćenje sredstava stigla je 331 prijava.

Najveće interesovanje nezaposleni do 35 godina su pokazali za prerađivačku industriju, građevinarstvo i uslužne djelatnosti, dok se manji broj prijava odnosio na pokretanje biznisa u oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija, poljoprivrede i turizma.

Dokumente, obrasce i više informacija na sajtu JU Zavoda za zapošljavanje RS

http://www.zzzrs.net/index.php/projekat/program_podsticanja_razvoja_preduzetnistva_kod_mladih_starosti_do_35_g/