BANJALUKA, 8. DECEMBRA  – MUP Republike Srpske podnio je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv lica čiji su inicijali O.S. i D.S. iz Laktaša i jednog privrednog društva iz tog grada zbog sumnje da su nezakonitom eksploatiacijom šljunka pribavili protipravnu imovinsku korist privrednom društvu od 5.043.000 KM, a budžet Srpske oštetili za 374.764 KM.


Ova lica se sumnjiče da su na zemljištu koje je u vlasništvu O.S. tokom 2020. godine, bez odobrenja i ugovora o koncesiji eksploatisali šljunak u količini od 72.050 metara kubnih sa poljoprivrednog zemljišta, a zatim tu količinu evidentirali u poslovne knjige i dalje prodavali”, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Oni se sumnjiče da su od februara 2021. do marta 2022. godine mineralnu sirovinu iz ranijeg perioda u količini od 187.402 metra kubna, za koju nisu imali odobrenje za eksploataciju od Javne ustanove “Vode”, prikazali u poslovnim knjigama i dalje prodavali.

Osumnjičeni su i količinu od 62.441 metar kubni lažno prikazali u poslovnim knjigama svog preduzeća iako se to preduzeće nije bavilo eksploatacijom mineralnih sirovina niti je ovu robu isporučilo privrednom subjektu.

Iz MUP-a navode da se ova lica sumnjiče da su počinila krivična djela nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, protivzakonito zauzimanje i eksploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg značaja i povreda obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Kako se nezvanično saznaje,  riječ je o Ostoji i Darku Sekimiću i privrednom društvu “Darko komerc”.