LAKTAŠI, 21.marta – Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) koji upravlja Eko HUB-om Laktaši, zajedno sa opštinom Laktaši, po prvi put obilježavaju  21. mart – Svjetski dan šuma i prvi dan proljeća, s namjerom da ovo postane tradicionalan događaj.

Šume pokrivaju jednu trećinu Zemljine površine, one su biološki najraznovrsniji i jedan od najsloženijih ekosistema na kopnu, u kojima živi više od 80% kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata. Ipak, pored svih neprocjenjivih ekoloških, ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih prednosti, globalno krčenje šuma se nastavlja uz alarmantnu stopu, prema podacima UN-a 13 miliona hektara šume se uništava godišnje. Krčenje šuma direktno rezultira povećanjem globalne emisije gasova staklene bašte u procentu od 12 do 20 posto, a što značajno pridonosi klimatskim promjenama. Veliki broj naših svakodnevnih aktivnosti povezan je sa šumom, a vrlo rijetko smo toga svjesni. Jedna od najčešćih aktivnosti ja upotreba papira koji neracionalno trošimo, ali ono što je najvažnije je proces disanja koji ne bi bio moguć da nemamo drveće koje nam omogućava udisanje kiseonika.

Šume su i regulator emisije stakleničkih gasova koji su uzrok globalnog zagrijavanja planete. Poznato je da se najveći dio štetnog CO2 u atmosferu emituje sagorijevanjem fosilnih goriva, a prema podacima svjetskih organizacija koje se bave zaštitom šuma, prosječno stablo godišnje iskoristi 12 kg CO2.

Stručnjaci su izračunali da jedno stablo za sto godina proizvede kiseonika koji je čovjeku potreban za 20 godina života.

Sječa šuma i njeno uništavanje dovodi do pojave klizišta, ali i uništenja ekosistema. Šume nisu samo drveće već one predstavljaju mjesto za život velikog broja biljaka i životinja tako da njenim nestankom nestaju i brojne druge biljne i životinjske vrste.

S ciljem smanjenja negativnih uticaja na klimu i životnu sredinu, CERD je na svom Domestica imanju izgradio solarnu fotonaponsku elektranu „Domestica SOLAR“  instalisane snage 4,9kW, a koja će proizvodeći električnu energiju uz pomoć sunca „spašavati“ mjesečno i do 4 stabla. Samo ovo malo postrojenje će na godišnjem nivou smanjiti emisiju CO2 u količini od minimalno 3 tone.

Na Svjetski dan šuma, Eko HUB Laktaši organizovao je radnu i promotivnu aktivnost pošumljavanja i uređenja park šume u okviru CERD-ovog Domestica imanja. Imajući u vidu značaj medija u širenju informacija i podizanju nivoa svijesti stanovništva o potrebi očuvanja šuma i prirodnih staništa, CERD je danas ugostio medijske kuće, među njima i naš portal “Glas Laktaša”, koje su se aktivno uključile u obilježavanje Svjetskog dana šuma i direktno pridružile akciji na Domestica imanju.

Tom prilikom svaka prisutna medijska ekipa je posadila svoje stablo u park šumu,  a imali smo priliku družiti se i sa predstavnicima opštine Laktaši, i Doma zdravlja Laktaši, koji su takođe posadili stablo u obližnju park šumu.

 

Ovom prilikom načelnik opštine Laktaši,  Miroslav Bojić zvanično je pustio u mrežni rad CERD-ovu mini solarnu elektranu.

Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) upravlja Eko HUB-om Laktaši u okviru projekta „Misli o prirodi!“ kojeg sprovodi Centar za promociju civilnog društva, a koji je finansiran od strane Švedske.