LAKTAŠI, 14. decembra – Dinamičan vikend je pred nama, barem u meteorološkom pogledu, prepun pravih zimskih obilježja i to su prognozni modeli potvrdili nakon brojnih izmjena u proteklim danima.

snijeg Laktaši

Saglasno, pred nama je prva ozbiljnija snježna epizoda ove zime jer snijega po najsvježijim inicijalizacijama prognoznih modela neće nedostajati u Bosni, a naročito se to odnosi na centralne i istočne predjele naše zemlje, kako će naša zemlja dobiti i najviše snijega u odnosu na ostale zemlje u regionu. Za Hercegovinu, ipak, još uvijek je rano da se raduje snijegu.

Krivac za prvu obilniju snježnu epizodu je, stručnim rječnikom rečeno, prostrano polje ciklone i pripadajuća fronta koja nam se iz centralne oblasti Sredozemlja, pozicionirana njenim centrom nad sjeverom Tunisa, pruža u jugozapadnom visinskom strujanju donoseći vlažan i nestabilan zrak, a pri prednjoj strani povlači topliji zrak prema našim krajevima koji Bosna neće osjetiti, ali područje južne Hercegovine i Crne Gore hoće.

Sistem nestabilnosti koji uzrokuje padavine se iz Sredozemlja širi prema našim krajevima, dok uzrok pojačanja intenziteta padavina koji se prognozira u petak krajem dana i naročito u noći na subotu leži u sekundarnom formiranju polja nestabilnosti u južnom Jadranu.

Miješanjem dvaju zračnih masa moglo bi doći i do jačih, kraćih ali intenzivnijih pljuskova snijega u centralnoj Bosni.

Danas, 14. decembra u Bosni i Hercegovini premještanjem nestabilnog sistema sa zapada uslovit će pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno padavinama. Snježne padavine, u početku jačeg, a poslije, usljed premještanje padavinske linije na istok, slabog do umjerenog intenziteta, prognoziraju se u Krajini gdje do kraja dana može pasti od 15 do 25 cm novog snijega. U ostatku Bosne padavine većinom u obliku snijega, rijetko ponegdje se može javiti tek susnježica, a na zapadu Bosne nije isključena niti kiša koja se ledi u dodiru sa tlom. Poslijepodne u Bosni glavnina padavina je u obliku snijega koji postepeno jača prema kraju dana i u noći na subotu u centralnom, istočnom, sjevernom i sjeveroistočnom dijelu zemlje kada se prognoziraju i intenzivnije padavine uz formiranje snježnog pokrivača visine 5 do 15 cm. U Hercegovini prognozira se kiša, jugo, a krajem dana i povremeno obilnije padavine. Na planinama prognozira se nešto jači vjetar uz stvaranje snježnih vijavica i značajnijeg snježnog pokrivača većeg od 25 cm.

Vjetar raznolik i ovisan od regije do regije. Uglavnom intenziteta slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni u Bosni, a u Hercegovini umjereno jugo.

Dnevna temperatura od -2 do 3, na jugu od 4 do 9ºC.

U subotu, 15. decembra u našoj zemlji prognozira se pretežno oblačno i nestabilno vrijeme praćeno snijegom u Bosni, a kišom u Hercegovini. Padavine su slabije na sjeverozapadu i sjeveru Bosne, a obilnije u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Bosni, gdje se prognozira visina novonapadalog snijega kreće između 25 i 35 cm, lokalno do 45 cm. Na planinama uz pojačan vjetar očekuje se stvaranje snježnih vijavica te se postojeća visina snijega značajnije podebljava, ponegdje i za više od 40 cm.

U noći na nedjelju, utjecaj ciklone slabi i jača sa sjeverozapada polje anticiklone, stoga se prognozira postepen prestanak padavina, najprije na sjeverozapadu i sjeveru zemlje, a u nedjelju prijepodne i u ostatku zemlje. U Hercegovini i u Krajini u noći na nedjelju prognozira se postepeno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistočni i sjeverni, u Hercegovini jugo koje okreće na istočnjak i buru. Jutarnja temperatura od -5 do 0 u Bosni, na jugu Hercegovine od 1 do 6º, a najviša dnevna od -4 do 0º u Bosni, na jugu Hercegovine od 3 do 7ºC

Jačanjem anticiklone sa sjeverozapada kontinenta, u nedjelju, 16. decembra u Bosni prognozira se kratkotrajna stabilizacija vremenskih prilika. Prevladavat će sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost u Krajini, a u ostatku Bosne uslijedit će razvedravanje koje će poslijepodne usloviti barem djelomice sunčano vrijeme. U Hercegovini tokom cijelog dana pretežno sunčano. U jutarnjim satima još vrlo malo slabog snijega može pasti u istočnim i jugoistočnim, te djelomično u centralnim krajevima Bosne. Vjetar umjeren, istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od -6 do 0 u Bosni, na jugu Hercegovine do 4º, a najviša dnevna između -3 i 2º, na jugu Hercegovine do 7ºC.

Nova promjena vremena i padavine vidljive su ponovo u ponedjeljak, navodi se u prognozi vremena za naredni period.

 

N1