LAKTAŠI, 03. marta – Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS stižu vijesti da je juče počeo Program za djecu u godini pred polazak u školu, koji će trajati do 29. maja 2020. godine. Program je organizovan  u 40 predškolskih ustanova i 78 osnovnih škola. Između ostalog, i na području Laktaša.

Program će se realizovati radnim danima u ukupnom dnevnom trajanju od 180 minuta, za šta je Vlada Republike Srpske obezbijedila 404 hiljade maraka. Tromjesečnim predškolskim programom obuhvaćeno je 4.279 djece ili 45 odsto od ukupnog broja djece koja u septembru treba da krenu u prvi razred.

vrtic

Program za djecu u godini pred polazak u školu predstavlja podršku djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

vrtić

Ovaj program predstavlja značajan doprinos stvaranju povoljnijih uslova za veliki broj djece kojima je uskraćeno stimulativno i povoljno okruženje za razvoj i učenje i da, kao posebna mjera, pored toga što podstiče kvalitetan razvoj djeteta i što olakšava početak obaveznog školovanja, pruža roditeljima podršku u njihovoj roditeljskoj ulozi. Program za djecu u godini pred polazak u školu je posebno značajan u ruralnim, manje pristupačnim sredinama, ali i u urbanim sredinama koje nemaju predškolsku ustanovu.

vrtic

Na ovaj način se stvara mogućnost kvalitetnog vaspitanja i obrazovanja pod jednakim uslovima u prigradskim i seoskim, odnosno socijalno i kulturno manje podsticajnim sredinama u skladu sa dostignućima savremene pedagoške nauke. Vlada Republike Srpske kroz ulaganja u predškolski program nastoji osigurati bolju budućnost svoj djeci podjednako u Republici. Sprovođenjem i ovog predškolskog programa planirano je povećanje obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, što je i definisano Strategijom razvoja obrazovanja Republike Srpske za period 2016-2021. godine.