LAKTAŠI, 07. decembra – Čitanjem optužnice u banjalučkom Okružnom sudu danas je počelo suđenje Branislavu Stanivukoviću (43) iz Srpca optuženom za teško ubistvo vanbračne supruge M.M., koju je nakon 10 godina zlostavljanja u julu ove godine polio benzinom i zapalio pred njenom kćerkom.

ZLOSTAVLJAO JE DECENIJU, PA ZAPALIO NA ULICI Stanivukoviću prijeti dugogodišnja robija zbog UBISTVA SUPRUGE
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Optužnica

Stanivuković se tereti da je punih 10 godina zlostavljao, tukao i psihički maltretirao svoju vanbračnu suprugu braneći joj da ga napusti, te da bilo kome priča o tome.

Prvi put je nesrećna žena pobjegla od nasilnog supruga 2012. godine, a kao osvetu Stanivuković je zapalio kuću njenog očuha i majke u mjestu Mrčevci kod Laktaša.

– Iz straha za život svoje maloljetne kćerke M.S, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, nesrećna žena se vratila u vanbračnu zajednicu s nasilnikom – navodi se u optužnici.

Dugogodišnje zlostavljanje i porodično nasilje kulminiralo je 20. jula ove godine. Kobnog dana Stanivuković je presreo vanbračnu suprugu na lokalnom putu kod Aleksandrovca, polio je benzinom i zapalio. Sve je posmatrala kćerka žrtve. Nesrećna žena je sa teškim opekotinama prebačena u UKC Republike Srpske, ali je nažalost preminula 3. avgusta.

“Dokazaćemo teško ubistvo”

Tužilac Tatjana Ninković izjavila je u uvodnoj riječi da će tužilaštvo optužnicu za teško ubistvo dokazati izjavama svjedoka, na prvom mjestu ćerke oštećene koja je bila očevidac tragedije.

– Krivicu optuženog ćemo dokazati drugim svjedocima, vještacima i materijalnim dokazima – dodala je Ninkovićeva.

Sa druge strane advokat optuženog Stojan Vukajlović iskoristio je pravo da će odbrana svoje dokaze otkriti nakon što tužilaštvo iznese svoje dokaze.

Emocionalno nestabilna ličnost

Vještačenje optuženog Branislava Stanivukovića tokom istrage utvrdilo je da se radi o emocionalno nestabilnoj ličnosti koju karakteriše nasilničko ponašanje.

– Ovo nije duševna bolest, a optuženi je u trenutku izvršenja krivičnog djela bio svjestan  posljedica – objasnila je tužilac Ninković.

Srpskainfo