SAMSUNG CAMERA PICTURES

LAKTAŠI, 23. avgusta – Svečanim otvaranjem izložbe umjetničkih radova nastalih na Petnaestom sazivu likovne kolonije „Lasta 2020“ sinoć je zvanično počeo Šesnaesti saziv likovne kolonije „Lasta 2021”

Mnogobrojni posjetioci su imali priliku da u Galeriji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši uživaju u različitostima prikazanim u 20 umjetničkih dijela nastalih za vrijeme prošlogodišnje kolonije. Slike potpisuju Anja Stojanović, Dajana Jekić, Tamara Bojić, Davor Grabovac, Milovan Čikić, Mihailo Rakita, Milica Tošić, Mihajlo Nikolić a skulpture Drago Handanović.

O izložbi je govorila Borjana Mrđa, istoričar umjetnosti koja u svom tekstu ističe „Mogućnost susreta u kome ovi umjetnici stvaraju na istom mjestu i razmjenjuju svoja stvaralačka iskustva je način da se kulturna scena jača i dalje osmišljava. Ono što učesnike kolonije ”Lasta” u 2020. godini povezuje jeste aktivan odnos prema slikarskom mediju, problemu boje i promišljanju kompozicije. Prisutna je tematska razuđenost kao i mnoštvo različitih slikarskih praksi koje otvaraju prostor za promišljanje savremenih definicija individualizma i važnosti pojedinca u društvu današnjice.“

Prisutnima se obratio i direktor JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši Dalibor Đukić koji je poželio dobrodošlicu svim učesnicima „Imamo čast da ugostimo osam akademskih slikara iz Beograda, Banje Кoviljače, Кraljeva, Prijedora, Bijeljine i Banjaluke koji će u narednih šest dana da stvaraju u krugu našeg Centra. Ove godine priliku dajemo mlađoj generaciji akademskih slikara tako da će sa nama biti: Nataša Кonjević, Danijela Mihić, Jovana Stančić, Miloš Vučen, Boris Bogdanović, Đorđe Simić, Nikola Кašterović i Mladen Mićić. Želim ovom prilikom da vas pozdravim i zahvalim na učešću te da vam poželim produktivan rad uz želju da ponesete lijepe uspomene sa naše kolonije. Cilj kolonije je svakako bogaćenje fudusa Galerije ali prvenstveno da se naši gosti osjećaju ugodno. Shodno tome, mi ćemo se, kao organizatori, potruditi da budemo dobri domaćini.“

Iako je organizacija ove godine nešto drugačija kada imamo manji broj učesnika, smatramo da to neće uticati na kvalitet i raznovrsnost radova kojima će JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši obogatiti svoj fundus i omogućiti publici da uživa u različitostima koje se na kraju spoje u jednu cjelinu zvanu umjetnost.Izložba će biti postavljena u Galeriji JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši do 01. septembra 2021. godine.