LAKTAŠI, 15.marta-  Na području opštine Laktaši trenutno je 111 aktivnih slučajeva zaraženih korona virusom. Od ukupnog broja zaraženih, 93 osobe se nalaze u kućnoj izolaciji, a 18 lica je hospitalizovano i nalaze se na UКC Banja Luka. Od početka pandemije, 1501 osoba je bila zaražena virusom korona, 1328 se oporavilo, a 63 lica su preminula od posljedica virusa korona na području opštine Laktaši.

Danas počinje postepeni proces vakcinacije na području opštine Laktaši starijih od 65 godina. U prvom krugu će se vakcinisati korisnici staračkih domova USZ ″Mildom″ i USZ ″Oaza mira″ u Trnu, te radno osoblje javnih i privatnih zdravstvenih ustanova opštine Laktaši. Vakcina koja će se koristiti za vakcinaciju je ruska vakcina ″Sputnik V″, dobavljača ″Кrajina grupe″ iz Banja Luke.
JZU Dom zdravlja Laktaši zaprimio je do danas ukupno 800 prijava za vakcinaciju lica preko 65 godina, a interes za vakcinaciju se svakog dana povećava, obzirom da na području opštine Laktaši ima oko 8000 lica starosti preko 65 godina.

Iz JZU Dom zdravlja Laktaši apeluju da se broj zaraženih virusom korona u zadnjih 10 dana naglo povećao, te da je porastao broj pregleda u ARI ambulanti, na dnevnom nivou od 30 do 40 pacijenata. Broj zaraženih na dnevnom nivou iznosi od 7 do 10 osoba. Povećan broj lica zaraženih virusom korana i mlađe životne dobi.

U JU ″Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje″ Laktaši sprovode se sve potrebne mjere za zaštitu djece i vaspitača.

Od početka godine na području opštine Laktaši vrše se redovne i vanredne inspekcijske kontrole, organizovane u dvije smjene u cilju sprečavanja širenja virusa korona. Izvršeno je 1200 obilazaka lica koja se nalaze u kućnoj izolaciji. Inspekcijski organi su za period od početka godine izdali 745 rješenja o kućnoj izolaciji.
Nadležni organi uputili su apel građanima za poštovanje mjera Štaba za vanredne situacije.

Opština Laktaši