LAKTAŠI, 19. novembra – Danas su u porostorijama Opštine Laktaši potpisani ugovori za pet porodica u okviru programa oporavka od poplava, odnosno, pet porodica će dobiti pomoć u oblasti poljoprivrede.

 

Kao dio podrške područjima pogođenim poplavama 2014. godine, završen je izbor korisnika za ekonomsko osnaživanje u okviru Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje. Ekonomsko osnaživanje podrazumijeva pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja koju će dobiti ­­­­­227 domaćinstava u BiH. Ova domaćinstva takođe učestvuju i u komponenti Programa koja se tiče stambenog zbrinjavanja, a kroz koju će im biti obezbijeđen siguran smještaj izgradnjom novih ili sanacijom postojećih stambenih objekata.

 

Od ukupno 33 korisnika Programa sa područja opštine Laktaši, pet domaćinstava će primiti dodatnu podršku u oblasti ekonomskog osnaživanja, odnosno, 5 porodica će dobiti pomoć u oblasti poljoprivrede. Paketi pomoći su prilagođeni izabranim domaćinstvima, njihovim potrebama i mogućnostima.

 

Program za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i lokalnim vlastima. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima.

Program se implementira opštinama i gradovima: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.