LAKTAŠI, 25. januara – Vrtić u Aleksandrovcu za 60 mališana, započet u septembru prošle godine biće završen ovog proljeća, navode u Opštini Laktaši. Lokalna uprava Laktaši obezbijedila je plac, građevinske dozvole i komunalne priključke, a Vlada Republike Srpske finasira izgradnju vrtića. U ovu svrhu izdvojeno je 800.000 KM.

 

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Gradilište čeka ljepše vrijeme

Urađena je glavnina građevinskih poslova, a kada se zimsko vrijeme stabilizuje, slijedi pokrivanje i unutrašnje uređenje vrtića.

– Izgradnja vrtića u Aleksandrovcu je veoma značajna jer se ovo mjesto ubrzano razvija, a potrebe za dnevni smeštaj djece su sve veće. Roditeljima iz Aleksandrovca i obližnjih lijevčanskih sela nije prihvatljivo da za djecu koriste usluge vrtića u Laktašima, prvenstveno zbog udaljenosti – smatra Ranko Karapetrović, načelnik Opštine Laktaši koji se založio za izgradju vrtića u Aleksandrovcu.

To je potvrda, kazao je on, da su lokalna i republička vlast prepoznali problematiku i potrebe manjih sredina. Zato zajednički stvaraju uslove za ravnomjeran razvoj.

Nataša Trninić, direktorka Javne ustanove Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje Laktaši podsjeća da ova ustanova ima dva objekta. To su vrtići “Princeza Katarina Karađorđević” u Laktašima i “Zvjezdice” u Glamočanima.

– Naši kapaciteti su nedovoljni za opštinske potrebe. One su veoma izražene u lijevčanskom kraju i zato je veoma važna izgradnja vrtića u Aleksandrovcu koji će služiti za potrebe ovog te susjednih sela Bakinci, Krnete, Borac, Mrčevci, Mahovljani… – kazala je direktorka Trninić.

Razlog izgradnje ili proširenja vrtićkih kapaciteta najbolje ilustruju podaci o velikom broju mališana koji na konkursima za smještaj ostaju ispod crte. U Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Laktaši kažu da prošle godine nisu bili u mogućnosti da u gradskom vrtiću te Glamočanima prime 39 djece počev od jasličkog uzrasta, trogodišnjaka pa sve do pripremnog grupe za školu.

– Mališani koji su ostali ispod crte idu na listu čekanja i u slučaju da se neko ispiše ili odustane od vrtića, pozivaju se djeca po osnovu dužine čekanja ili broju bodova – pojašnjavaju u laktaškom Centru za predškolsko obrazovanje i vaspitanje.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U školi sve više učenika

 

Nakon prijema mališana, u vrtiću u Aleksandrovcu biće otvoreno nekoliko radnih mjesta za vaspitačice te ostalo osoblje.

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prilikom početka izgradnje ovog objekta naglasio je specifičnosti Aleksandrovca koji, kako je rekao, ima više radnih mjesta nego stanovnika.

-Ohrabrujuće je da ovdje imamo sve više djece. Svakodnevno je graja ispred škole, učionice su pune i to je za nas najvažnije. Ovaj vrtić će takođe doprinijeti optimizmu stanovništva. Zato je za Aleksandrovac  potrebno izraditi novi regulacioni plan, jer je ovo lijevčansko mjesto, poznato po vrijednim domaćinima, proizvođačima velikih količina povrća i žita, sada veoma perspektivno – izjavio je Dodik.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ranko Karapetrović

On naglašava da je tokom poslednjih desetak godina u Aleksandrovcu izgrađeno više objekata za potrebe djece, omladine i učenika. Obnovljena je zgrada osnovne škole, renovirano ili izgrađeno više društvenih objekata, uređeni sportski tereni za košarku, fudbal, rukomet…

Podsjećamo, u više projekata na području laktaške opštine, među kojima se dio odnosi na obrazovanje, prošle godine uloženo je deset miliona maraka, a cilj opštinske vlasti je da ta ulaganja u 2019. godini budu još veća. Značajan dio odnosi se na obrazovanje te podsticaje nataliteta i druge programe namijenjene omladini.

Muzička škola

Vlada Republike Srpske usvojila je inicijativu za osnivanje područnog odjeljenja Muzičke škole “Vlado Milošević”. Muzičku školu u Banjaluci pohađa prosječno 35 učenika iz Laktaša. Otvaranjem područnog odjeljenja u Laktašima koje je sasvim izvjesno stiču se uslovi za upis 80 učenika. Ovdje ima mnogo djece, napominju u Opštini Laktaši, koja žele da pohađaju muzičku školu ali nisu u mogućnosti da putuju u Banjaluku na školovanje.

 

Srpskainfo