LAKTAŠI, 12. marta – U Gradišci se pod kontrolom nalazi sedam lica koja su doputovala iz rizičnog područja.
 Epidemiološka situacija na području Gradiške je stabilna i pod kontrolom, nema registrovanih slučajeva zaraze virusom korona, a pod zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji je sedam lica koja su boravila u područjima koja su zahvaćena epidemijom, izjavio je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.
Što se tiče situacije u Laktašima, Tim za koordinaciju i uvođenje mjera u slučaju pojave Korona virusa, na području Laktaša, održao je ponovni sastanak, gdje je razmatrana aktuelna situacija, i ostvaren uvid u trenutno stanje i preuzete mjere.
download (1)

Na građane se apeluje da budu savjesni prema sebi i drugima, da se pridržavaju preporuka Instituta za javno zdravstvo u pogledu pojačanih higijenskih mjera, kao i izbjegavanje svih javnih skupova i prostorija u kojima boravi više osoba.

„Danas smo postavili plakate na području opštine, uz apel građanima da budu savjesni kako prema sebi tako i prema drugima, te da se svi pridržavamo izrečenih mjera“, rekao je  Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Nakon Banja Luke i u Laktašima je danas započela Informativna kampanja, te su na javnim objektima i mjestima postavljeni plakati o mjerama zaštite od virusa Korona.

Gradski Štab za vanredne situacije Gradiške, će uputiti dopise nadležnim institucijama da na graničnom prelazu Gradiška budu uvedene pojačane kontrole lica koja dolaze iz područja koja su zahvaćena virusom korona.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je da je sedam lica, koja su pod zdravstvenim nadzorom i u kućnoj izolaciji, doputovalo iz Italije, Njemačke i Hrvatske, odnosno iz Rijeke.

Tepavčeva je ponovila da u ovakvim situacijama nema potrebe za velikim strahom, te da je potrebno izvući pouke iz iskustava u zemljama koje su u većoj mjeri već zahvaćene virusom korona.

_111148940_fekts30w

Ona je apelovala da građani što više borave na otvorenom i pridržavaju se standardnih preventivnim mjera, kao što je često pranje ruku, kijanje i kašljanje u maramicu, te pojačano provjetravanje i dezinfekcija prostorija.

Poručila je roditeljima da djecu ne vode u igraonice jer je upitno koliko se u njima vodi računa o higijeni i gdje dolazi dosta djece koja još nisu imunološki zrela i podložnija su infekcijama.

 

 

RTRS/Opština Laktaši