LAKTAŠI, 16. aprila -Prema poslednjem izvještaju HES DZ Laktaši, na području nape opštine evidentirano je 37 pozitivnih lica, od kojih su 2 lica preminula, a 15 lica je do sada izliječeno. Studentski centar „Nikola Tesla“ je napustilo 13 lica, a 2 pacijenta su otpuštena sa Infektivne klinike u Banjoj Luci.

– Kada je riječ o licima pozitivnim na korona virus, trenutno se 11 lica nalazi na liječenju u UKC-u Banja Luka, a 9 lica je smješteno u Studentski centar „Nikola Tesla“. „Epidemiološkom analizom utvrđenih pozitivnih lica sa područja opštine Laktaši, ustanovljeno je da se načešće radi o porodičnim klasterima, i kontaktima sa pozitivnim licima iz Banja Luke“, kažu iz higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Laktašima.

– Do sada je od strane inspekcije doneseno 274 rješenje o stavljanju u kućnu izolaciju, od čega je 91 rješenje i dalje aktivno.

– U karantinu bivše kasarne Sarica, trenutno se nalazi 12 osoba, a danas je u najavi dolazak još dvije osobe sa graničnog prelaza Rača, rečeno je od strane Tima za upravljanje karantinom u opštini Laktaši.

– Iz HES-a Doma zdravlja Laktaši, informisali su o provedenom testiranju u domovima za starija lica, kao i o davanju protokola za postupanje u ovim ustanovama.

– Aktivnosti pružanja pomoći i podrške najugroženijim stanovnicima opštine, koji nisu u mogućnosti da se kreću ili da sebi nabave osnovne životne namirnice,  odvija se preko JU Centar za socijalni rad i u saradnji sa Savjetima mjesnih zajednica, a u narednom periodu biće omogućeno i dostavljanje lijkova.

– Mjere dezinfekcije karantina, objekata javnih ustanova, mjesnih ureda, ulica i javnih površina, kao i domaćinstava lica pozitivnih na Covid-19, se kontinuirano odvijaju.

– Na održanoj 12. sjednici Štaba za vanredne situacije donesen je i zaključak kojim se zadužuje se Načelnik opštine da, u skladu sa potrebama i raspoloživim sredstvima, odobri preusmjeravanje namjenskih sredstava u budžetu opštine Laktaši za 2020. godinu, sa pozicije za finansiranje zaštite od požara na poziciju za finansiranje mjera civilne zaštite u uslovima vanrednog stanja, izazvanog pandemijom virusa COVID – 19. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Takođe, ponovo su pozvani svi sugrađani da i dalje poštuju aktuelne mjere i preporuke i za vrijeme predstojećih vaskršnjih praznika.(opština Laktaši)