LAKTAŠI, 4. decembra – Ako ste stanovnik ili čest posjetilac Grada Laktaši, sigurno ste bili u situaciji da se, čekajući na stanici, zapitate: “Kada će doći taj prevoz”? Konačno možete da odahnete. Organizacija za regionalni razvoj “Kestenov list” je uz podršku naše sugrađanke Anite Vrančić omogućila korisnicima javnog gradskog prevoza pristup informacijama o trasama, polascima i dolascima.


Sve što treba da uradite je da otvorite Google aplikaciju na vašem mobilnom telefonu i na karti će vam se prikazati sve trase i vremena polazaka. Time su Laktaši, kao najmlađi grad, postali i prvi koji su u Republici Srpskoj i BiH dobili ”Google tranzit”.

“Ove informacije će biti od velike koristi zaposlenima u industrijskim zonama, kao i za učenike, studente, turiste, penzionere i druge grupacije građana. Usluga bi olakšala svakodnevne aktivnosti svim mještanima, ali i turistima koji dolaze u Laktaše i Banjaluku”, kaže Milan Tomić, predsednik Organizacije za regionalni Razvoj “Kestenov list”.

Ono što je kuriozitet je da su Laktaši prvi grad u Republici Srpskoj i u BiH koji nudi ovu uslugu. Po ugledu na velike gradove Evrope i svijeta, Laktaši su konačno dobili ovaj koristan servis koji će umnogome pomoći stanovnicima i turistima da se još bolje snađu u javnom gradskom prevozu. Naime, ukoliko ukucate željenu destinaciju u pomenutoj aplikaciji dobićete grafički iscrtanu rutu linije i vrijeme za koliko autobus dolazi.

U okviru projekta “Digitalizujmo javni gradski prevoz – Laktaši”, odrađene su i trase za Srbac, Gradišku i Trn, te će tako i ova mjesta moći da koriste iste pogodnosti kao i Laktaši.

Takođe, putnici do aerodroma Mahovljani biće u prilici da koriste alternativnu trasu Banja Luka-Gradiška dok se ne uvede zvanična linija aerodroma. Ovo je rijedak primer u svijetu gde je jedna nevladina organizacija iznijela infrastrukturni projekat ovog tipa.

“Kao mlada i energetična osoba, prepoznala sam energiju i inicijativu ekipe iz Organizacije za regionalni razvoj”, navodi Anita Vrančić.

Anita Vrančić 

”Projekat je kvalitetan, doprinijeće razvoju grada Laktaši i poboljšanju usluga javnog prevoza, a samim tim i kvaliteta života u nešem gradu. Urađena je velika stvar, Laktaši su konačno riješili jedan od svojih gorućih problema, a posebno me raduje što su među privima u BiH to uspjeli“, zaključuje Vrančićeva.

”Realizacijom navedenog projekta Organizacija za regionalni razvoj i udruženje „Eco box“ Laktaši su omogućili pojednostavljen pristup redovima vožnje”, pojašnjavaju stručnjaci, navodeći primjer Beograda koji je Google Transit dobio 2020. godine.

”Imajući u vidu sveobuvatnu sliku tehnološkog napretka u svijetu, gdje se sve više stavlja akcenat na javni prevoz, shvatili smo da je neophodno dodatno poboljšati usluge istog. Javni prevoz dobija na sve većem značaju zbog smanjenog zagađenja, kao i zbog smanjenja saobraćajne zagušenosti. S toga stručnjaci navode i to da ovo može biti pionirski poduhvat, koji bi trebalo da slijede ostale lokalne zajednice u Republici Srpskoj”, ističe Anita Vrančić.

Organizacija za regionalni razvoj je trenutno u procesu realizacije uvođenja Google Transita za sve trase i u Banjaluci, gdje će biti omogućena ista usluga kao i u Laktašima. Realizacija projekta za Banja Luku biće sprovedena uz podršku donatora, a ono što preostaje je da i drugi gradovi krenu u realizaciji ovog projekta.

1 KOMENTAR

  1. Svakako je ovo trebalo, samo niste objasnili kako se koristi ova pogodnost.

    Nije jasno po čemu se ovo može podvesti pod “infrastruktura”, ovo su nove informacije na jednom internet servisu (google mape).

Comments are closed.