LAKTAŠI, 12. novembra – Zdravko Milanović (67) iz Laktaša osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na šest i po godina zatvora za pokušaj ubistva supruge Nevenke koju je ranio hicem iz lovačke puške i nedozvoljeno držanja oružja.Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoje Dragosavljević koji je pojasnio da je optuženom izrečena jedinstvena kazna jer je za za pokušaj ubistva izrečeno šest godina a 10 mjeseci za nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja.

Optuženi je pema presudi počinio s umišljajem i uračunljivom stanju.

Takođe mu je produžen pritvor u kojem se nalazi od 15. marta.

Prema presudi Milanović je pokušao da ubije suprugu 15. marta ove godine oko 23 časa u selu Čardacani kod Laktaša.

Optužnica ga je teretila da je ženu pogodilo 120 zrna sačme kada je u nju suprug pucao dva puta iz lovačke puške.

Nakon svađe uzeo lovačku pušku te ušao u sobu u kojoj je žena ležala i povišenim glasom rekao joj da ustane iz kreveta a kada je ustala cijev puške je usmjerio prema njoj.

“Pokušavajuci da se odbrani, žena je rukom uhvatila za cijev puške i gurnula je ka gore. Milanović je u tom trenutku ispalio metak koji ju je pogodio u tijelo”, navodi se u optužnici.

Potom je suprugu gurnuo, a ona je pala na pod a pa je ponovo prema njoj usmjerio oružje.

U pokušaju da se odbrani Nevenka je ponovo odgurnula cijev, a Milanović je ispalio još jedna hitac koji ju je pogodio u lijevu stranu grudnog koša.

Žena je zadobila je teške i po život opasne povrede, nakon čega joj je  pomoć ukazana u UKC RS.

Kako je ranije na suđenju ispričala žrtva Nevenka suprug ju je počeo maltretirati i vrijeđati od 2003. ili 2004. godine, ali kako je rekla nije bilo fizičkih sukoba.

Tada je ispričala da ju je muž te noći ciljao u glavu ali da je uspjela da pomjeri pušku te je, kada je pogođena,  imala ” neizdrživu” bol.

Da je optuženi Milanović u vrijeme počinjenja krivičnog djela bio smanjeno uračunjiv, ali ne bitno, utvrdila je ranije Sanja Vukadinović – Stojanović koja je rekla i da alkohol nije bio odlucujući faktor da optuženi počini pokušaj ubistva.

Milanović, je prema njenim riječima,  osoba koja ima nizak prag tolerancije na frustracije.

Nezavisne