LAKTAŠI, 3. oktobra – U Laktašima je pri kraju je gradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela”, koja je kćerka-firma nadaleko poznatog slovenačkog giganta – kompanije “Iskra”.


Moderan poslovni objekat sa površinom od impresivnih 12.420 kvadratnih metara, biće završen u 2023. godini, a posao je povjeren firmi ”Baupartner” iz Lukavca.

Kamen temeljac za ovaj pogon položen je početkom februara ove godine.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine sa tradicijom dugom 76 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacione opreme.

“Iskra Tela” d.o.o  u Laktašima osnovana je 2007. godine, kao kćerka firma, i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondezatora i brizganjem termoplasta i duroplasta.

Kompanija ima 100 zaposlenih i plan je da u svom vlastitom proizvodnom objektu u Mahovljanima, prošire proizvodnju i ukupno imaju 500 zaposlenih radnika.

Novom investicijom “Iskra” jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Evropsku uniju.

Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 miliona evra, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, sa ciljem optimizacije troškova poslovanja.