20.9 C
Laktaši
Subota, 2 Jula, 2022

Laktaši: Spomenik i spomen kosturnica poginulim borcima Narodno oslobodilačkog rata od jeseni u zasluženom sjaju

0
LAKTAŠI, 18. avgusta – Spomenici posvećeni Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji (1941.-1945.) postavljani su diljem bivše Jugoslavije u formi spomenika, arhitektonskih objekata, spomen-mauzoleja, skulptura, spomen-bisti, spomen-ploča, spomen-zgrada, spomen-groblja i inih.

Prema nepotpunim podatcima u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji podignuto je oko 15.000 spomenika posvećenih tzv. Narodnooslobodilačkom ratu. Iako su mnogi ovi spomenici srušeni su ili oštećeni tijekom raspada SFRJ devedesetih godina, Laktaši su primjer da se istorija ne zaboravlja, i da se vodi briga o istim.

Ovih dana mogli smo primjetiti da je u  centru Laktaša u toku izvođenje radova na sanaciji spomenika i spomen kosturnice poginulim borcima Narodno oslobodilačkog rata sa područja opštine Laktaša.

Iz opštinske Uprave kažu da je ugovorena vrijednost za izvođenje radova na sanaciji  oko 60.000,00 KM, a izvođač radova je firma d.o.o. „Oroz“ iz Petoševaca. Sredstva su obezbjeđena iz budžeta Opštine Laktaši. Predviđeni rok za završetak radova je dva mjeseca.

 

Izvor: Wikipedia, Opština Laktaši