LAKTAŠI, 28. maja – Slike nastale na Likovno-ekološkoj koloniji “Bardača – Srbac” ponovo će stati pred publiku i to u okviru izložbe koju organizuje JU “Centar za kulturu i sport” Srbac.

Izložba će biti otvorena u galeriji ovog centrta u Laktašima u četvrtak, 30. maja 2019. godine sa početkom u 20 časova.

Posjetioci u Laktašima će imati priliku da pogledaju selekciju radova ove likovne kolonije, koja je ušla u četvrtu deceniju postojanja i broji preko 600 umjetničkih slika u svom fundusu.

Radi se o jednoj od najstarijih kolonija na prostorima bivše Jugoslavije, kojoj je temelje udario poznati novosadski akademski slikar, Srpčanin po porijeklu, Rajko Petković još davne 1983. godine. Jedinstvena je po tome što ima, ne samo umjetnički, već ekološki, edukativni i humanitarni karakter, sa osnovnim zadatkom učesnika da svojim djelima utiču na zaštitu prirode i čovjekove životne sredine.

Kroz bardačku koloniju u protekle tri decenije prošlo je oko stotinu poznatih slikara iz gotovo svih republika bivše Jugoslavije i nekoliko drugih zemalja, pa ima i međunarodni karakter.

Oni su iza sebe ostavili oko hiljadu djela, od kojih 600 čine fundus kolonije, kao kulturno blago opštine Srbac i Republike Srpske, a ostale su prodate u humanitarne svrhe, podijeljene sponzorima i donatorima, dok dobar dio krasi prostorije opštinskih i republičkih institucija.