LAKTAŠI, 11. juna -Voćari, posebno oni iz regiona Potkozarja,  pretrpjeli su štetu koja se mjeri u milionima maraka zbog najezde drvenara, i zbog čega je i resorno ministarstvo uložilo velika sredstva za sanaciju štete.

drvenar

Mile Gluvačević, poljoprivredni inženjer i voćar, pojašnjava kako se ova štetočina pojavljuje u periodu cvjetanja, kada i počinje da pravi štetu.

“Drvenar se ubušuje u drvo, u stablu pravi kanaliće i u zavisnosti od voćne vrste to drvo se veoma brzo osuši. Na primjer, jabuku osuši najsporije, dok šljivu može uništiti i malim kanalima pošto ona ima osobinu da pušta smolu koja dovedi do sušenja”, kazao je on.

Opština Laktaši poziva  registrovane poljoprivredne proizvođače  sa područja opštine Laktaši, koji imaju registrovane zasade voća u APIF-u, a koji su imali štetu na voćnim zasadima izazvanu napadom drvenara da Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštinske uprave opštine Laktaši, putem šalter sale, podnesu zahtjev za utvrđivanje nastale štete.

Uz zahtjev se podnosi kopija lične karte i potvrda od APIF-a. Procjenu štete će, u skladu sa zapisnikom dostavljenim od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, vršiti Komisija, koju će imenovati načelnik opštine.

Rok za podnošenje zahtjeva, za  sve registrovane poljoprivredne proizvođače, koji su imali štetu je do 29.06.2018. godine.

 

Izvor: Opština Laktaši