LAKTAŠI, 29. januara – Na području laktaške opštine prethodne godine evidentirano je 33.320 noćenja domaćih i inostranih turista, što je za 13 odsto više nego u 2017. godini.

Posljednjih nekoliko godina evidentno je stalno povećanje broja turista, posebno inostranih, kojih je u 2018. godini bilo 25 500. Njima je sve privlačnije ovo mjesto poznato po banjama, lječilištima, etno-kompleksima, seoskim gazdinstvima i izletištima.

U Opštini napominju da je ukupan broj noćenja znatno veći od prikazanog, jer statistički nisu obuhvaćeni hotelski kapaciteti u Slatini, koji su u nadležnosti Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Vinograd Bogoljuba Popovića u Trnu

– Povećanju broja turista u Laktašima doprinijelo je uvođenje tri avio linije za Memingen, Brisel i Stokholm sa aerodroma Mahovljani, koji je na području ove opštine – navode u Turističkoj organizaciji napominjući da na opštinskom području postoje četiri hotela, pet motela, brojni pansioni, hosteli, privatni smještajni kapaciteti, restorani, vinarije, picerije…

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Laktaši

Takođe je povećan broj registrovanih domaćinstava koja pružaju ugostiteljske usluge. To su apartmani, kuće za odmor  i sobe za iznajmljivanje. Seoski turizam je veoma atraktivan, posebno u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom hrane bez upotrebe hemijskih sredstava te domaćim vinom i rakijom.

– Imamo nekoliko većih proizvođača i vinarija što nas podstiče da se tome dugoročno posvetimo. Planiramo izgradnju kuće vina i rakije, kao prepoznatljiv brend naše opštine – kaže Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša.

Slatina, Jablan, Trn, Kobatovci, Babića Brdo, Bakinci su klimatski izrazito povoljna područja za uzgoj vinove loze.

– Tu planiramo da pomognemo intenzivniju sadnju – naglašava Karapetrović, navodeći vinograde Banjalučke biskupije u Mahovljanima na osam hektara i nešto manji vinograd porodice Bogoljuba Popovića iz Trna, koji predstavljaju primjere uspješne proizvodnje vina.

Milan Pilipović/RAS Srbija

Bogoljub Popović

Bogoljub Popović je sa višečlanom porodicom doselio iz Dalmacije, gdje su njegovi preci uzgajali vinovu lozu, maslinu, smokvu… Popovići su imali 10.000 čokota i godišnje proizvodili 15.000 litara vina, a sada nastoje da u okolini Laktaša dostignu ove količine. Njihova vina već su postala brend ovog kraja.

 

U prilog stalnom napretku u turizmu idu i aktivnosti lokalne uprave koja novim projektima nastoji obogatiti svoju turističku ponudu.

 

Skupština opštine Laktaši proglasila je Jelića brdo park-šumom i zaštićenim područjem koje ima važan ekološki i turistički potencijal. Postoji velika mogućnost korišćenja ovog šumskog područja, koje se prostire na 30 dunuma u rekreativne, sportske, naučne, istraživačke i turističke svrhe. U Opštini Laktaši Jelića brdo smatraju veoma perspektivnim područjem na kojem planiraju značajnija ulaganja, kako bi ovo područje uvrstili na svoju turističku mapu.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Ranko Karapetrović

– To podrazumijeva izgradanju sportsko-rekreativnih, turističkih i naučnih zona uz očuvanje prirodnih vrijednosti. Time ćemo unaprijediti uslove života i otvoriti novo poglavlje turističke ponude laktaške opštine – smatra načelnik Ranko Karapetrović.

Prethodno je 2016. godine Park-šuma “Slatina“ na povšini od 21 hektara postala prvo zaštićeno područje u laktaškoj opštini, a među 18 područja istog statusa u Srpskoj.

Biseri laktaške turističke ponude su izvori ljekovite vode. Vrelo u Slatini, gdje je temperatura vode 42 stepena, podignuto je 1931. godine. Unutar vrela pronađeni su novčići iz rimskog doba, koji svjedoče o naseljenosti ovog područja još od davnina, kao i o tome da su stari Rimljani dobro poznavali ljekovita svojstva laktaških izvora.

Rimski putevi

Laktaši su zbog svog geografskog položaja oduvijek bili dobro povezani saobraćajnicama. U doba Rimljana, kroz ovo mjesto vodio je jedan od glavnih puteva od Jadranskog mora do Save i Panonije. Povezivao je Salonu (Solin kod Splita) i Servitium (Gradiška), gdje se spajao s magistralnim putem Siscia (Sisak) –- Sirmium (Sremska Mitrovica).

 

Srpskainfo