LAKTAŠI, 30. jula – Objasniti prednosti kraft piva nije nimalo lako, jer uživanje u pivu može biti veoma subjektivno i lično iskustvo.

pivo

Preko 80% piva koje se konzumira u svetu je industrijsko svetlo pivo. Nije da nešto nije u redu sa svetlim pivom, ali kraft pivo pokrenulo je čitavu jednu pivsku revoluciju i transformisalo ovo piće  u ono što pivo zaista treba biti.

Revolucija je počela kao mala, u podrumima i garažama ljudi koji su tražili bolje pivo. Danas, zanatsko pivo je najbrže rastuće tržište alkoholnih pića na svetu. Moderno zanatsko pivo pomera granice i  inspiriše novu generaciju proizvođača piva, koji su prinuđeni konstantno usavršavaju i redefinišu doživljaj piva.

Kraft pivo je različito na mnogo načina:

Priprema se u malim pivarama. Ovo je bitno jer se radi o malim serijama i posebnoj pažnji koja se posvećuje finim detaljima. Jednostavno ne možete dobiti tu finu nijansu kada štancujete hiljade litara piva u masovnoj industrijskoj proizvodnji.

Priprema se od 100% prirodnih sastojaka. Da, ovde nema formaldehida. Takođe nema veštačkih aroma, sirupa, aditiva, pojačivača ukusa, boja, konzervanasa  – nema laži! Zamislite prelepa  polja ječma, visoke stabljike hmelja – a to su  iskonski sastojci piva.

Ali postoji nešto kod kraft piva što je teže definisati. To je kultura. Inovacija i kreativnost, prepoznatljiva u mnogim kraft pivarama širom sveta. To je ono što ih čini posebnim.

A01349-beer-bottles

Upravo su to razlozi koje je prepoznala Turistička organizacija opštine Laktaši, i u saradnji sa  Zanatskom pivarom „Gorštak“, u okviru Laktaškog ljeta, organizovala manifestaciju „Festival craft piva“.

„Po prvi put u Laktašima manifestacija ovakvog tipa, koja je pored promocije našeg domaćeg piva, okupila i zavidan broj gostiju iz drugih gradova“, rekla je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije opštine Laktaši Svjetlana Baštinac.

Ona je dodala da se nada da će ova manifestacija postati tradicionalna, te da će se sljedeće godine predstaviti još veći broj proizvođača i inostranih izlagača, jednog od najpopularnijih pića u svijetu

Posjetioci festivala su imali priliku da isprobaju, pored domaćeg piva Zanatske pivare Gorštak, i piva proizvođača iz Doboja, Trapističko, Blaško, Drama Craft Brewery, The Master Craft Brewery, Trigger i mnoga druga.

Takođe, pored piva, posjetioce je zabavljao „Miler i prijatelji“ i lokalni DJ DejvRejv.