LAKTAŠI, 28. juna – Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozorava građane da u narednom periodu, s obzirom na visoku temperaturu, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijim periodima dana.
Visoka temperatura mogla bi uticati na većinu populacije, te se preporučuje, koliko god je moguće, da se u najtoplijim periodima dana boravi u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, suzdržava od fizičkih napora, češće tušira mlakom vodom i uzima što više tečnosti.

Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

Visoke temperature

U slučaju tegoba preporučljivo je da se odmah jave ljekaru porodične medicine, saopšteno je iz resrnog ministarstva.

Ukoliko postoji potreba za izlazak, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira i sunčanih naočara.

Ministarstvo upozorava roditelje da u najtoplijim periodima dana zaštite djecu koja često borave napolju, da ih ni na kratko ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura.

/SRNA/