LAKTAŠI.8.marta- Mirna rječica Turjanica pred sobom nosi nasipe, i prodire do kuća i štala. Mještani Velikog Blaškog kod Laktaša proveli su besanu noć pokušavajući da izbace vodu iz svojih domova, i da spase što se spas’ti da.

Ljubinko Savić kaže da je za samo nekoliko minuta Turjanica poplavila na desetine kuća. U njegovom domaćinstvu stradali su pomoćni objekti i štala, ali je, na sreću, stoku uspio da spasi.

“Morao sam stoku da podižem, dižem, nabacujem pod njih. Konji su bili u vodi cijelu noć i krave. Svinje sam spasio isto, stavio sam palete ispod njih”, kaže Ljubinko Savić, mještanin sela Veliko Blaško.

Na ulazu u Čardačane voda se izlila na most, pa je policija morala da blokira pristupni put. Još gore su prošli mještani obližnjeg sela Dovići. Kažu, njihovo područje plavi svake godine, ali ovo do sada nisu doživjeli. Ni automobilima, ali ni pješke, danas se nije moglo nikuda.

laktasi poplave 1

U laktaškom selu Dovići desetak kuća je potpuno odsječeno. Pripadnici civilne zaštite zbog toga su morali da im nose vodu i hranu. Kažu da je ovdje situacija čak i gora nego što je bila 2014. godine.

“Ovo je plavno područje. Ima tu Turjanica rijeka koja već godinama pravi probleme. Još su tu bujične vode iz šuma. Tako da je nepredvidivo. Ovdje je baš nezahvalno za živjeti”, ističe Vladimir Vujasinović, iz ronilačkog klub Gnjurac Laktaši.

Koliko god da su rijeke nepredvidive, ima tu i ljudskog faktora, kažu u Civilnoj zaštiti. Stanovništvo baca otpad u rječna korita, i zbog toga su poplave još ozbiljnije. Slično se desilo i u Prnjavoru. Civilna zaštita i vatrogasci imali su na desetine intervencija.

“Pokušavamo na svim onim kritičnim mjestima da intervenišemo. Moram vam reći da smo još prije desetak dana u područjima koja su inače definisana kao kritična, da su nadležna odjeljenja izvezli i pijesak, podijelili stanovništvu, i vreće sa ciljem, evo, da se spriječe ovakve situacije”, kaže Darko Tomaš, načelnik opštine Prnjavor.

Porodicu Kovačević zatekli smo kako pokušava da obezbjedi ono malo namještaja koji je preživio poplavu. Kažu, od 2005. godine čak pet puta su poplavljeni, a opština je, tvrde, malo toga uradila kako bi se rijeke bolje obezbjedile nasipima. Kažu da im bujice nanose mnogo više štete od početka gradnje autoputa.

“Borimo se stalno sa vodom. Otkako je počet autoput raditi, znači, mi smo pod strahom uvijek. Uvijek se borimo i voda je, konstantno, dok malo jača kiša padne, voda je nama u kući. I mi uvijek podbacujemo drveće i dižemo namještaj, i opet nam to ode”, kaže Jagoda Kovačević.

Do popodneva, u ugroženim područjima rijeke su polako počele da se povlače u svoja korita. Nadležni uvjeravaju da su sve raspoložive ekipe na terenu, i da će reagovati na sve pozive. Štetu će, kažu, procijeniti kada se voda povuče.

[/video]

Izvor: Atv