LAKTAŠI, 21. decembra – Psi lutalice stvaraju velike probleme stanovnicima Laminaca kod Gradiške, koji su na to upozorili lokalnu vlast, inspektore i komunalce.

 

Najviše pasa je u školskom dvorištu, zbog čega je bezbjednost učenika ugrožena, smatraju u ovoj ustanovi.

Nastavnik Momo Blagojević kaže da psi, tokom odmora od učenika otimaju hranu.

– Ove životinje stvaraju velike probleme, najviše u centru sela, ispred školske zgrade, pošte, doma i drugih društvenih objekata. Škola nije ograđena, psi se svuda kreću, raznose smeće, izvrću kante, kidaju đačke torbe – požalio se Blagojević.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Mještanin Ratko Smiljanić prinuđen je da petardama rastjeruje pse.

– Više ne znamo kako da istjeramo pse iz sela koji su velika napast. Ne znam odakle dolaze, ko nam može pomoći. Starije osobe, žene i djecu prevodimo preko puta i obezbjeđujemo pratnju do prodavnice, pekare, staračkog doma ili pošte. To je nepodnošljivo – tvrdi Smiljanić apelujući na komunalce da što prije reaguju.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Dragana Smiljanić kaže da je ovaj problem novijeg datuma.

– Svakodnevno se u centru sela povećava broj pasa lutalica. Ima i velikih, kojih se narod plaši. Djecu i učenike, kada dođu u pekaru po kiflu ili krofnu, psi čekaju ispred vrata i otimaju hranu. To je neopisivo, strahujemo da će psi napasti, ugristi djecu ili starce, nemoćne da se odbrane – smatra Dragana.

Laminci nisu usamljen slučaj u gradiškom kraju. Brojni su primjeri napada pasa na ljude i stoku. Čopor pasa lutalica je na hipodromu u Gradiški prošle godine usmrtio konja i poklao 15 ovaca u obližnjoj Žeravici. Isto se dogodilo u još nekoliko potkozarskih i lijevčanskih sela.

Napadi pasa lutalica na gradiškim ulicama su sve češći, zbog čega mnogi stanovnici ove opštine ne smiju mirno proći gradom jer strijepe da će se iz šetnje vratiti uplašeni ili sa ujedom. Građani smatraju da je krajnje vrijeme da se nešto preduzme i spriječe napadi, jer je broj osoba koje su zatražile pomoć ljekara poslije ujeda pasa posljednjih nekoliko godina udvostručen.

U Domu zdravlja Gradiške godišnje su u prosjeku evidentirali po 80 pacijenata koje su ugrizli psi. U Kliniku za infektivne bolesti Banjaluka prošle i ove godine upućeno je čak 16 osoba koje su ugrizli psi lutalice.

 

– Mnogi nabavljaju kućne ljubimce, a zatim ih u nedostatku uslova, puštaju na ulicu. Bez hrane, smještaja, psi se poslije pridružuju čoporima i postaju opasni po građane – kažu sagovornici Srpskainfo.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Prije nekoliko godina formiran je azil za napuštene pse, ali situacija nije bitnije promjenjena.

– U Lamincima smo nakon upozorenja građana pohvatali većinu pasa i smjestili u azil gdje ima 70 ovih životinja. Mještani takođe doprinose problem jer tu ima veliki dio kućnih pasa koji dolaze za učenicima, a mještani ih hrane. Kada nastane problem i kada to više ne mogu kontrolisati, okrivljuju nas – rekao nam je Željko Bilbija, direktor Komunalnog preduzeća „Gradska čistoća”.

Inače, opština pomaže zbrinjavanje pasa za šta godišnje iz budžeta izdvaja 36.000 KM.

Uskoro rješenje u Kozarskoj Dubici

U Kozarskoj Dubici počela je procedura formiranja prihvatilišta za pse sa područja opštine, na lokaciji napuštene kasarne u selu Božići. To je potvrdio Radenko Reljić, načelnik opštine. Dubičanima u ovoj akciji pomaže poznati roker Bora Đorđević koji je više puta, povodom zbrinjavanja pasa, boravio u ovom mjestu.

– Na inicijativu i uz pomoć frontmena grupe „Riblja Čorba” počeli smo proceduru izgradnje prihvatilišta za pse na području sela Božići – izjavio je Reljić. To su podržali Udruženja za zaštitu životinja „Kerber”, čiji je Đorđević počasni član te grupa „Pomoć napuštenim životinjama“.

 

 

Srpskainfo