LAKTAŠI, 18. aprila – Vujadin Savčić iz Dubrava i Mile Ivaštanin iz Laminaca kod Gradiške diče se svojim prevoznim sredstvima sa žigom nemačke industrije pre više od pola veka.

Vujadin poseduje „mercedes“ od 170 kubika, model iz 1938. godine, koji je dugo sređivao, popravljao, nabavljao delove iz Nemačke da bi mu vratio stari sjaj.

– Kupio sam ga u Beogradu u raspadajućem stanju, za 5.000 maraka. Sve sam uredio, nabavio delove, zamenio zarđale limove, sve doveo u stanje kao da je sada izvezen iz tvornice – hvali se Vujadin.

Vujadin Savčić
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA
Vujadin Savčić

On pažljivo čuva svog ljubimca na četiri točka. Ni kapi kiše, veli, na njega ne smije pasti niti gume da zagaze u blato.

– Strogo i pažljivo čuvam svoj „mercedes“ koji sada nema cenu, mada mi je nuđeno mnogo novca za njega. Garažiran je u vanrednim uslovima, gde nema prašine niti bilo kakve prljavšine. Ukoliko dobijem zahtev da učestvujem u svatovima, vozim mladence, za parade ili filmove. Ipak, prvo se raspitam za vremensku prognozu jer on ne može na kišu – objašnjava Vujadin za Srpskainfo režim za svoje vozilo.

Mile Ivaštanin iz susednih Laminaca hvali se biciklom koji je stariji od Vujadinovig „mercedesa“ ali ga preterano ne čuva.

– U Nemačkoj sam zaradio penziju a kada sam odlučio da se vratim kući, u rodno selo, i tu nastavim život. Nemac, moj prijatelj, poklonio mi je bicikl. On je iz Hitlerovog doba, ugodniji za vožnju nego motocikl. Sve se ljulja, kao da sam u lađi na vodi – ne ostaje ni Mile dužan u pohvalama svog ljubimca.

Mile Ivaštanin
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA
Mile Ivaštanin

Međutim, on svoj bicikl svima rado ustupa, da se provezu po selu i uvere u njegove karakteristike.

– Mnogi ne veruju, a ja onda, kažem, ko ne veruje neka proveri. Može da se proveze i shvati šta je i kako se na putu voziti na pravom nemačkom biciklu. Tu ništa ne škripi niti žulja, samo ljulja – kaže Ivaštanin pozirajući pored svoga dugovečnog dvotočkaša na kojem ništa nije popravljao, osim što povremerno naduva gume jer izduvaju na vrućini ili na velikoj hladnoći.

 

Blic