LAKTAŠI, 18. februara – Republička saobraćajna inspekcija je prošle godine kontrolisala 243 stanice tehničkog pregleda u Srpskoj, prilikom čega su u 44 slučaja utvrđeni propusti u radu.

Zbog fiktivnog tehničkog pregleda, obavljenog bez prisustva i testiranja vozila, deklarisanja neispravnog vozila ispravim ili zbog neprisustvovanja stručnih osoba u kontroli, u 15 slučajeva inspektori su  privremeno zabranili rad stanici tehničkog pregleda.

U Inspektoratu RS kažu da su, u slučajevima gdje su konstatovane nepravilnosti koje su se odnosile na vođenje i čuvanje evidencija na propisani način, obavljanje procedure tehničkog pregleda po propisanom dijagramu toka, elemente Zapisnika o tehničkom pregledu, inspektori izdali sedam rješenja o otklanjanja nepravilnosti.

Zbog počinjenih prekršaja u stanicama tehničkog pregleda inspektori su pravnim i odgovornim licima izdali 77 prekršajnih naloga u vrijednosti od 34.050 KM. U 2019. godini u nadzoru stanica tehničkih pregleda obavljene su 332 inspekcijske kontrole u kojima su inspektori donijeli 18 rješenja o privremenoj zabrani rada stanica tehničkih pregleda.

– Poštovanje propisa u ovoj oblasti je od ključnog značaja za bezbjednost kako vozača, tako i pješaka i korisnika usluga raznih vrsta prevoza. Falsifikovanjem iz pregleda počinioci prekršaja svjesno utiču na ugrožavanje bezbjednosti saobraćaja, što je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir da je riječ o kočionom, upravljačkom i svjetlosnom sistemu. Oni i neodgovorni vozači direktno ugrožavaju živote svih građana koji su bez izuzetka na neki od načina učesnici u saobraćaju, kao vozači, pješaci, biciklisti ili putnici – kažu za Srpskainfo u Inspektoratu RS.